Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK:n pitää palata työmarkkinapöytään, sanoo ex-työmarkkinajohtaja Uutissuomalaiselle – Keskitettyjen ratkaisujen lopettaminen oli virhe

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen vaatii EK:ta takaisin työmarkkinoiden sopijaosapuoleksi, kertoo Uutissuomalainen. EK ilmoitti viitisen vuotta sitten lopettavansa keskitettyjen ratkaisujen tekemisen.

Laatusen mielestä kriisitilanteesta selviäminen vaatii keskusjärjestöjen panosta.

–  Kun Ukrainan sodan vaikutukset Suomen kansantalouteen valkenevat todella, nousee EK:ta kohtaan suuret paineet lähteä rakentamaan tähän tilanteeseen keskitettyä sopimista. Isänmaan edun pitää alkaa painaa enemmän kuin jotkut pikkumaiset poliittiset, hallituksen väriin liittyvät antipatiat, Laatunen sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Laatusen mielestä EK:n irrottautuminen keskitettyjen ratkaisujen tekemisestä oli merkittävä virhe, joka lisäsi epävarmuutta aiemmin melko vakaana näyttäytyneeseen järjestelmään.

Laatunen sanoo olevansa hyvin huolissaan Suomen työmarkkinajärjestelmän tulevaisuudesta. Hänen mukaansa työnantajapuolella alaa on vallannut ”halu nujertaa ammattiyhdistysliike”. Laatunen arvioi, että ay-liikkeen nujerrusyritykset aiheuttavat takuuvarmasti voimakkaan vastareaktion.

Laatusen mielestä UPM:n ja Paperiliiton välinen riita ja jo neljättä kuukautta jatkuva lakko on huolestuttava esimerkki siitä, mitä työmarkkinajärjestelmälle voi tapahtua, jos luottamus neuvottelukumppaneiden välillä tuhoutuu.

Laatunen vakuuttaa, ettei hän tarkoita kaiken olleen ennen paremmin, mitä tulee työmarkkinajärjestelmään. Hän on kuitenkin vakuuttunut siitä, että menneinä vuosikymmeninä oltiin kiinnostuneempia yhteiskunnan kokonaisedusta.