Maksuhäiriöisiä suomalaisia on nyt vähemmän kuin vuosi sitten. Pahimmissa maksuvaikeuksissa olevien kuluttajien määrä kääntyi laskuun viime vuoden alussa ja suunta on sen jälkeen ollut alaspäin, kertoo Suomen Asiakastieto Oy tiedotteessaan.
Yrityksen maksuhäiriötilastojen mukaan maksuhäiriömerkintä on nyt 388 600 suomalaisella. Se on 3 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Enimmillään maksuhäiriöitä oli vuoden 2020 lopussa 392 200 henkilöllä. Sen jälkeen heidän määränsä on vähentynyt ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.
– Maksuhäiriöisiä ihmisiä on edelleen paljon, mutta onneksi näyttää siltä, että kehityksen suunta on oikea. Positiivisen luottotiedon kattava hyödyntäminen luottopäätöksissä ja maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikoihin tulossa olevat lyhennykset todennäköisesti vahvistavat laskutrendiä, arvioi tiedotteessa viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta.
Eniten maksuhäiriömerkintöjä on 30–34-vuotiaiden ikäryhmässä, 13,3 prosentilla. Tämän ikäryhmän naisista merkintä on 10,5 ja miehistä 15,8 prosentilla. Kaikissa ikäryhmissä miehillä on naisia enemmän merkintöjä.
Eduskunta käsittelee parhaillaan luottotietolain muutosta. Sen myötä maksuhäiriömerkintä poistuisi kuukauden kuluttua siitä, kun henkilö on maksanut merkinnän perusteena olevan velan.
Asiakastiedon rekisterissä on tiedotteen mukaan tällä hetkellä noin 10 000 henkilöä, joiden kaikkien maksuhäiriömerkintöjen syynä olevat velat on maksettu. Heidän merkintänsä poistuvat viimeistään silloin, kun tätä koskeva luottotietolain muutos astuu voimaan.
– Velka kannattaa aina maksaa, vaikka siitä olisi jo ehtinyt tulla maksuhäiriömerkintä, Kauppi neuvoo.
Tiedotteen mukaan Asiakastiedon tilastollinen tutkimus osoittaa, että maksuhäiriöisen kuluttajan luottoriski pysyy keskimääräistä korkeampana, vaikka merkintä olisi useita vuosia vanha tai sitä koskeva velka olisi jo maksettu.
Asiakastiedon positiivisen luottotiedon palvelua hyödyntää tällä hetkellä nelisenkymmentä pankkia ja kuluttajaluottoyhtiötä. Ne tekevät tällä tiedolla yli 0,5 miljoonaa luottopäätöstä joka kuukausi.
– Positiivinen luottotieto tarkoittaa tietoa luotonhakijan olemassa olevista lainoista, niiden käyttötarkoituksesta, jäljellä olevista pääomista, maksueristä sekä lainoihin mahdollisesti liittyvistä maksuviiveistä. Näiden tietojen avulla vastuullinen luotonantaja pystyy varmistamaan, että hakijan maksukyky riittää uudenkin luoton maksamiseen, selvittää tiedotteessa kehitysjohtaja Johanna Kurikka.