Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkilöstöpula iski Sipoon varhaiskasvatukseen – vanhempien on syytä varautua äkillisiin muutoksiin

Sipoon kunta pyytää lasten huoltajia varautumaan siihen, että päiväkotien ja esiopetusyksiköiden toimintaan voi tulla muutoksia lyhyelläkin varoitusajalla. Syy on henkilöstöpulassa.

– Voi tulla ilmoitus, että päiväkoti tai esiopetusyksikkö joudutaan sulkemaan tavallista aikaisemmin tai ettei palvelu aukea aamulla normaalin aikaan, kunta tiedottaa.

– Ääritapauksissa voidaan joutua sulkemaan yksittäisiä ryhmiä ja yhdistämään ryhmiä, jos kaikista mahdollisista järjestelyistä huolimatta ei pystytä turvaamaan lain edellyttämään henkilökuntamäärää.

Kunnan mukaan henkilöstöpulan taustalla ovat sekä koronaepidemian aiheuttamat lisääntyneet sairauspoissaolot että ammattijärjestöjen työtaistelutoimiin kuuluvat vuoronvaihto- ja ylityökiellot.

Ilmoitukset supistamisista tai sulkemisista kerrotaan huoltajille Daisy-järjestelmän kautta. Huoltajia pyydetään seuraamaan viestejä Daisyssä.

– Olemme varautuneet tähän tilanteeseen kaikin mahdollisin keinoin ja tehneet järjestelyjä henkilöstöpulan helpottamiseksi. Emme kuitenkaan voi taata lasten turvallisuutta ja järjestää varhaiskasvatusta ilman, että paikalla on riittävästi henkilöstöä. Toiminta-aikojen rajaaminen tai ryhmien sulkeminen on viimeinen keino, jota harkitaan aina perusteellisesti, varhaiskasvatuspäällikkö Mervi Keski-Oja sanoo kunnan tiedotteessa.

Kunta hyvittää perheille asiakasmaksuissa yksittäiset poissaolopäivät maanantaista 11.4.2022 alkaen, jos he pitävät varhaiskasvatuksesta sitä pyydettäessä lapsen kotona. Maksuhyvitys annetaan ainoastaan silloin, jos varhaiskasvatuspalveluista joudutaan pyytämään perheitä järjestämään lapselle hoitoa itse.

Kunnan mukaan jo koronaviruksesta johtuvien poissaolojen takia varhaiskasvatuksessa on pidemmän aikaa ollut vaikeuksia henkilökunnan riittävyyden kanssa. Lisäksi tilannetta vaikeuttaa nyt se, että ammattijärjestöjen työtaisteluista johtuen töissä olevat työntekijät eivät saa vaihtaa suunniteltuja työvuoroja tai tehdä ylitöitä.

– Meillä saattaa tulla nyt äkillisestikin eteen tilanteita, joissa meiltä puuttuu lakisääteinen henkilökuntamäärä koko päivän tai että emme saa mistään työntekijöitä, jotka voisivat tulla aamulla avaamaan päiväkodin tai tekemään iltavuoron, Keski-Oja kertoo.