Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni sairastaa koronan useaan kertaan, sanoo THL:n Mika Salminen – Laajennetaanko neljännen rokotuksen saavien joukkoa?

Suurin osa suomalaisista tulee sairastamaan koronan monta kertaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen.

Hän kertoo, että tiedossa ei ole koska tauti tasaantuu ja siitä tulee lievä. Korona ei katoa mihinkään.

– Uusia variantteja tulee varmasti jatkossakin. Ne aiheuttavat jatkuvasti tautitaakkaa, pääosin talviaikaan. Se ei ole mitenkään kummallista, Salminen jatkaa THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön tilaisuudessa koronatilanteesta.

Hänen mukaansa koronatapauksen vähenevät kesällä. Siihen vaikuttavat rokotukset ja se, että yhä useampi on jo sairastanut taudin. Myös se, että kesällä ollaan talviaikaa enemmän ulkona, vaikuttaa tilanteeseen

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen muistuttaa, että ihmiset ovat erilaisia. Osa sairastaa toisia enemmän hengitystieinfektioita.

– Osalle meille tulee rokotteesta tai taudista heikompi suoja. Valtava ilmiö ei ole se, että omikroniin sairastutaan jatkuvasti. En kuitenkaan usko, että useammin taudin saavien määrä on valtavan suuri.

Puumalainen arvioi, että jossain vaiheessa neljättä koronarokotetta saatetaan antaa nykyistä laajemmin. Nyt sitä saavat 80 vuotta täyttäneet ja vakavasti immuunipuuteiset.

– Jotta rokotteesta saadaan toivottava suoja, ei sitä voi antaa liian pian kolmannen jälkeen. Kolme rokoteannosta antaa alle 80-vuotiailla niin hyvän rokotussuojan, että lisäannoksesta ei ole nyt merkittävää hyötyä. Jos suojan heikkenemisestä on merkkejä, on rokotuksia laajennettava.

Salminen kertaa, ettei THL ole määrännyt maskipakkoa.

Omikron-aallon nopea leviäminen osoittaa Salmisen mukaan, että maskin käyttö ei väestötasolla pysty estämään taudin leviämistä.

- Yksilötasolla pystyy itseään suojelemaan ja vähän muitakin, hän jatkaa.

THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Juttua muokattu 11.4. kello 10.44. Siitä poistettu Salmisen kommentit maskisuosituksesta. Hänen mukaansa THL ei ole suositellut kasvomaskien käyttöä kouluissa ja annetut suositukset ovat koskeneet vain yksityiselämää. THL:n 8.1.2021 päivitetyissä suosituksissa kasvomaskin käyttöä suositeltiin koko maassa. Suosituksen mukaan epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä THL suositteli myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.