Keski–Uusimaa-rastikausi alkoi – kauden aikana 29 tapahtumaa

Vuodesta 1979 lähtien järjestetyillä Keski-Uusimaa-rasteilla alkoi huhtikuun alussa 44. kausi Sipoon Söderkullasta. Järjestäjänä oli Sibbo-Vargarna. Pääsiäisenä järjestäjänä oli Keravan Urheilijat ja 21.4. Järvenpään Palo (JäPa). Torstaina 28.4. järjestäjänä on jälleen Sibbo-Vargarna. Tapahtumapaikka on Pilvijärven ulkoilualue Söderkullassa, osoite Pilvijärventie 70.

Keski-Uusimaa-rastien neljäs järjestäjä on Tuusulan Voima-Veikot, jonka ensimmäinen järjestelyvuoro on 5.5.

Kaiken kaikkiaan tapahtumia on kauden aikana 29, joista yhteensä 13 on Sipoon alueella, sillä myös JäPa ja KeU järjestävät rasteja Sipoossa.

Rastit ovat pääosin torstaisin, lukuun ottamatta juhannusviikkoa, jolloin rastit ovat jo keskiviikkona 22.6. Tuusulan Terrisuolla.

Osa rasteista jatkuu myös omatoimirasteina. Sipoo pyrkii järjestämään kaikki rastinsa myös omatoimisina. Vastaavasti Järvenpäässä omatoimirasteja ei todennäköisesti ole lainkaan. Seurat tiedottavat asiasta tapahtumakohtaiesti.

Rastitoimikunnassa Järvenpään Paloa edustava järvenpääläisseuran puheenjohtaja Seppo Ahvenainen luottaa Keskarien veto- ja pitovoimaan.

Tulospalveluteknologia teki harppauksen kolme vuotta sitten.

– Tavoitteena on päästä takaisin normaaleihin osallistujamääriin, missä keskeistä on, että tapahtumat ovat hyvin järjestettyjä ja maastot sekä kartat ratoineen toimivia, hän alleviivaa.

Mittavat perinteet omaavan kuntosuunnistuskokonaisuuden vakiokävijäkaarti ikääntyy siinä missä tapahtumakin.

– Nuorten osallistuminen on jäänyt vähäiseksi, kun ajattelee erityisesti kahta viimeistä (korona)vuotta. Tarkoitus on saada myös heitä enemmän mukaan.

Perusosallistujamaksu nousee kahdeksasta yhdeksään euroon. Muutenkin kohoavien hintojen aikana moinen saattaa nostattaa kulmakarvoja, mutta Ahvenainen ei usko asian kohoavan aivan kynnyskysymykseksi.

Lajiliiton kuntosuunnistusjärjestelmä Rastilippu asettaa rajoituksensa hinnoitteluun eikä mahdollista vaikkapa eläkeläisten sarjakortteja. Palautetta hinnoista ei ole tullut, vaikka keskustelua onkin käyty.

– Suunnistaminen on edelleen suhteellisen edullista, ja hinnat K-U-rasteilla ovat yleiseenkin tasoon verrattuina melko alhaisia. Rastilippujärjestelmän yksi lisähyöty on sujuvampi maksaminen, johon voi valita 25 erilaisesta tavasta.

– Mobiilimaksaminen lisääntyy, kun sillä hoituvat aiemmin paperiset kunto- ja kulttuurisetelitkin, Ahvenainen kertaa mutta samalla muistuttaa, että – omatoimirasteja lukuun ottamatta – tasarahakäteinen on myös edelleen käypää valuuttaa.

Juniorien ja opiskelijoiden osallistumismaksu pysyy neljässä eurossa per kerta. Viimeksi 2019 käytössä olleiden kiertävien emit-korttien vuokra nousee kahdesta kolmeen euroon.

– Emittejä on runsaat 40, joista valtaosa on uudistettu. Paristot niissä ovat hermeettisiä eivätkä ladattavia, Ahvenainen sanoo ja muistuttaa kyseisen vekottimen noin kymmenen vuoden elinkaaresta.

Seuroja helpottavat järjestämisvuoroillaan Rastilipun kautta tulevat ilmoittautumiset. Järjestelmä luo pohjan online-tulospalveluun, ilmoittautumiseen ja lähtöön sekä maaliin saapumiseen kuuluvine lukijoineen ja laitteineen.

– Tulospalveluteknologia teki harppauksen kolme vuotta sitten. Palvelut ovat pilvipohjaisia, Ahvenainen kertoo digiloikasta.

Osallistujille kenties vieraampaa on järjestäjien näkymättömämpi työ.

– Tarvitaan eri lupia. Niiden hankkiminen on keskeistä ennen yhdenkään tapahtuman alkua. Tietyllä tavalla menettelyt ovat tulleet säännöllisemmiksi. Perussääntö on, että kaikki luonnonsuojelualueilla pidettävät tapahtumat edellyttävät ilmoituslupamenettelyä.

Lisätiedot: rastilippu.fi tai ku-rastit.fi

K-U-rastit 2022

Keski-Uusimaa-rastitorstait: 28.4. Pilvijärvi, 5.5. Juhmo, Tuusula, 12.5. Talma, 19.5. Kummelbergen itä (NCC-louhos), 26.5. Rykmentinpuisto pohjoinen, 2.6. Hitå, 9.6. Koukkusuo, 16.6. Niittykulma, 22.6. (keskiviikko) Terrisuo, 30.6. Linnanpelto, 7.7. Kotojärvi, 14.7. Hakkari, 21.7. Vaunukangas, 28.7. Rännarberget, 4.8. Bastmossen, 11.8. Kirkkokallio, Kupsenkylä, 18.8. Rusutjärven ravirata, 25.8. Immersbyn paloasema, 1.9. Solberg, Sipoo 8.9. Kummelbergen länsi, 15.9. Rykmentinpuisto itä, 22.9. Träskberga, 29.9. Tuomalansuo, 6.10. Rajakulma, Sipoo, 13.10. Mätäkivenmäki/Fira, 20.10. Keinukallio.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut