Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Logot häviävät tupakka-askeista ja savuttelu uimarannoilla kielletään

Tupakkalakia on tiukennettu, mikä tarkoittaa sitä, että brändi-ilmeet ja logot poistuvat tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkauksista, kertoo Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessaan.

Tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta erityisesti nuorten silmissä. Valtioneuvosto esitti muutoksia, ja tasavallan presidentti vahvisti ne.

Tupakkalain muutokset astuvat voimaan 1.5.2022 lukuun ottamatta pakkausten yhdenmukaisuutta koskevaa sääntelyä, joka tulee voimaan 1.5.2023.

Savukkeiden, kääretupakan ja sähkösavukkeiden nesteiden tunnusomaiset tuoksut ja maut kiellettiin jo vuonna 2016, jolloin toteutettiin tupakkalain kokonaisuudistus. Tyypillisiä tupakkatuotteiden tunnusomaisia makuja ovat muun muassa suklaa, mansikka ja mentoli, jotka saadaan aikaan lisäaineilla.

Nyt kieltoa laajennettiin koskemaan myös sellaisia tuotteita, joilla kuluttajat voivat itse muuttaa tupakkatuotteiden makua. Tällaisia ovat esimerkiksi makukortit, jotka kuluttaja voi laittaa savukeaskin sisään makua muuttamaan. Kielto astuu voimaan 1.5., jonka jälkeen uusia tuotteita ei saa enää toimittaa markkinoille. Kaupoissa ja varastoissa jo olevia tuotteita saa kuitenkin myydä 30.4.2023 saakka.

Lakiin kuuluu nyt myös se, että tupakointi kielletään leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Yleisillä uimarannoilla kielto on voimassa aina toukokuun alusta syyskuun loppuun. Muutoksilla suojataan erityisesti pieniä lapsia passiivisen tupakoinnin haitoilta. Lisäksi halutaan vähentää tupakoinnista aiheutuvaa roskaantumista ja ympäristöhaittoja.