Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Se päivä on koko ajan lähempänä, jolloin voit saada nastarenkaiden käytöstä sakot: poliisi seuraa nyt maanteitä korva höröllä – "Sen kuulee, jos autoilija on nastarenkailla liikenteessä"

Huhtikuu on loppusuoralla, mutta moni ajaa yhä nastarenkailla. Helsingin kaupungin ympäristöasiantuntija Milla Susi kertoo, että nastarenkaiden osuus rengaskannassa on ollut kaupungissa tänä talvena noin 70 prosentin luokkaa. Poliisin automaattisen seurannan mukaan lähes 60 prosenttia autoilijoista käytti Helsingissä nastarenkaita pääsiäisviikolla.

Ei kauan. Kun vappu on ohi, poliisi alkaa jälleen kiinnittämään huomiota siihen, onko autoilijalla kesärenkaat alla vai ei. Mikäli ei ole, odotettavissa voi olla 100 euron sakko liikennerikkomuksesta.

Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein sanoo, että poliisilla ei ole antaa takarajaksi tiettyä päivämäärää.

– Voi sanoa, että tietty päivämäärä on silloin kun tiet ovat sulat. Jos silloin ajaa vielä talvirenkailla, pitää olla pätevä selitys siitä miksi, muuten poliisi määrää sakon. Jos pystyy esimerkiksi osoittamaan että asuu takamailla pitkän hiekkatien päässä, joka on aivan luminen, niin silloin ratkaisuun on perustelu.

Sää- ja keliennusteiden perusteella nastarenkaiden käytölle ei näyttäisi olevan enää edellytyksiä suuressa osassa maata.

Talvirenkaiden keliperusteltu käyttövelvollisuus päättyi Suomessa maaliskuun lopussa. Huhtikuun alusta alkaen nastarenkaita on saanut käyttää vain, jos sää tai keli sitä edellyttää. Keliperuste on täyttynyt monena päivänä ympäri maata, kun eteläisessä Suomessakin on satanut lunta ja räntää.

Pastersteinin mukaan käytettävän renkaan pystyy liikenteestäkin tunnistamaan varsin helposti.

– Se pitää sen verran kovaa ääntä, että renkaan tunnistaa kovemmassakin liikenteessä, hän sanoo.

Poliisiylitarkastaja Heikki Kallio sanoo, että autoilijoille haastetta tuo erikoislaatuinen kevät. Kelit ovat vaihdelleet laidasta laitaan ja huhtikuussakin on satanut useamman kerran lunta ja ollut pakkastakin.

– Onhan tämä nyt vähän harvinaislaatuinen vuodenaika. Asun Helsingissä, ja täällä ei ole hetkeen tarvittu nastarenkaita. Sitten taas jossain muualla on ollut hyvinkin erilainen ajokeli.

Kallio toivoo, että ihmiset muistavat vaihtaa renkaat ajoissa heti kun keli vaan sallii. Ylimääräinen talvirenkailla ajaminen on hänen mukaansa tarpeetontakin.

– Nastoilla ajaminen olosuhteissa joissa nastoja ei tarvita ei auta ketään. Niistä syntyy pölyä ja kaikenlaista ympäristöhaittaa, hän huomauttaa.