Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusyrityskeskukset: Ukrainan sodalla on ollut vähäinen vaikutus yritysten perustamisaikeisiin

Uusyrityskeskukset palvelivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 3 408 yrittäjäksi aikovaa. Asiakasmäärä yritysneuvonnassa oli vain prosentin pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Heti Ukrainan sodan alkaessa useimmissa Uusyrityskeskuksissa havaittiin pieni notkahdus asiakasmäärissä, mutta tilanne normalisoitui nopeasti.

– Meillä oli aluksi poikkeuksellisen hiljaista. Venäläistaustaiset asiakkaat hävisivät yritysneuvonnasta hetkellisesti kokonaan. Tilanne palasi kuitenkin nopeasti ennalleen, kertoo Vantaan Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marketta Korhonen tiedotteessa.

Vaikka koko maan tasolla tarkasteltuna yritysten perustaminen väheni alkuvuonna edellisvuoteen verrattuna, olivat alueelliset erot suuria. Monissa Uusyrityskeskuksissa yrityksiä perustettiin aiempaa enemmän.

– Tässä hetkessä kiinnostaa tietysti, onko Venäjän läheisyydellä ja Venäjän rajojen sulkemisella ollut vaikutusta yritysten perustamiseen Itä-Suomen alueella, jossa yritysten asiakaskuntaan on perinteisesti kuulunut paljon venäläisiä turisteja. Näyttäisi siltä, että ainakaan mitään akuuttia vaikutusta ei ole ollut. Idässä perustettiin yrityksiä vielä ihan ahkerasti, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Yritysneuvontaan on tullut jo ensimmäisiä Ukrainan sotaa paenneita asiakkaita. Uusyrityskeskukset ovat yhdessä selvitelleet, miten tilapäisen suojelun saaneita ukrainalaisia voi ohjata Suomessa kohti yrittäjyyttä.