Varautumisen ja tilannekuvan puutteellisuus sekä eri viranomaisten ja muiden toimijoiden vastuiden epäselvyydet vaikeuttivat koronapandemian hoitoa Suomessa alkuvaiheessa, kertoo THL:n ja Tampereen yliopiston tutkimus.
Sen mukaan pandemian alku osoitti, että suomalaisen terveysjärjestelmän kyky ennakoida koko yhteiskuntaa koskevaa pitkittyvää kriisiä oli heikko.
– Suomi on selvinnyt monilla mittareilla koronapandemian hoidossa verraten hyvin. Pandemia on kuitenkin paljastanut myös puutteita. Havahduimme pandemian vakavuuteen Suomessa hitaasti ja varautuminen oli puutteellista paitsi suojavarusteiden, myös esimerkiksi osaamisen ja johtamisen osalta, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen tiedotteessa.
Kuntien, sairaanhoitopiirien, ministeriöiden sekä eri viranomaistahojen vastuiden ja toimivaltuuksien epäselvyydet ovat vaikeuttaneet johtamista ja päätöksentekoa pandemian aikana. Lisäksi vaikeutena on ollut viestinnän avoimuus ja ajantasaisuus toimijoiden välillä.
– Alueelliset ja paikalliset toimijat kokivat, etteivät he saaneet tarpeeksi tai tarpeeksi ajoissa tietoa kansallisilta toimijoilta, kuten ministeriöiltä tai THL:stä. Esimerkiksi poikkeusolojen julistus tuli kunnille ja aluehallintoviranomaisille yllätyksenä ja aiheutti hankaluuksia, kun kansalaiset ja työntekijät odottivat heti toimintaohjeita, THL:n Tynkkynen toteaa.
Pandemian hallinnan kannalta keskeisten kansallisten seurantajärjestelmien puutteet ovat vaikeuttaneet tietoon perustuvaa johtamista. Päättäjille ja keskeisille toimijoille ei ollut saatavilla tilannekuvaa siitä, mikä koko maan sairaanhoitokapasiteetti tai tehohoitokuormitus on. Myös tilannekuva henkilöstön saatavuudesta ja sosiaalihuollon tilanteesta oli puutteellinen.
THL:n ja Tampereen yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaista terveysjärjestelmää kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla koronan aikana. Tutkimus perustuu laajaan, 53 haastattelun aineistoon. Haastateltavat olivat kuntien, sairaanhoitopiirien ja valtion johtoa, keskeisten pandemian hallintaan osallistuneiden ministeriöiden sekä niiden alaisten virastojen työntekijöitä.