Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidepalstalle kirjoittaneet koululaiset huolestuivat Pornaistentien ylinopeuksista – "osa autoilijoista ei näytä edes huomioivan onko suojatiellä joku..."

Olen juuri ylittämässä Pornaistentiellä sijaitsevaa suojatietä huomatessani, että mutkan takaa tulee auto hurjaa vauhtia. Auton nopeus on ainakin 85 km/h, vaikka nopeusrajoitus on vain 50 km/h. Kiiruhdan suojatien yli mahdollisimman nopeasti.

Vauhti ei hidastu ollenkaan, vaikka olen lähes varma, että kuski näkee minut. Pääsen viime hetkellä pois suojatieltä auton edestä. Välillemme jää vain vajaa metri.

Jos en olisi huomannut autoa, en todennäköisesti olisi tällä hetkellä tässä.

Tällaisia tilanteita on sattunut meille jo useamman kerran. Autoilijat eivät näytä edes huomioivan, onko Pornaistentien suojateillä joku. He vain ajavat niin kovaa kuin itse haluavat, eikä kukaan tai mikään ole pysäyttämässä heitä.

Olemme hämmästyneitä, ettei mitään pahoja onnettomuuksia ole vielä sattunut. Pornaistentiellä ei ole turvallista kulkea autollakaan. Tien ylittäminen on kuitenkin kaikista vaarallisinta kävellen. Joka päivä näemme, kuinka useat autot ajavat hirvittävää vauhtia tietä pitkin.

Ymmärrämme tietysti, että autoilijoilla voi olla kiire, mutta nopeusrajoituksia kuuluisi silti noudattaa. Uskomme, että kaikki haluavat mieluummin myöhästyä kuin ajaa jonkun päälle ja olla vastuussa siitä.

Autoilijat saattavat ajatella, että nopeasti ajaminen on turvallista, sillä Pornaistentie näyttää aika suoralta ja on peltomaisemassa, mutta todellisuudessa tie on aika mutkainen, eikä peltomaiseman kuuluisi vaikuttaa ajonopeuteen.

Kaikkien kuuluisi saada liikkua liikenteessä turvallisesti, joten nopeusrajoituksia on noudatettava. Aikuisten kuuluisi ymmärtää, että liikenteessä on jalankulkijoita ja pyöräilijöitäkin.

Autoilijoille voi myös itselleen käydä todella huonosti, jos auto esimerkiksi suistuu tieltä tai ajaa toisen auton, moottoripyörän tai muun kulkuvälineen päälle.

Pornaistentielle voisi lisätä nopeuskameroita tai liikennehidasteita. Sen toteuttaminen olisi todella helppoa ja lisäisi turvallisuutta huomattavasti. Uskomme, että se vähentäisi autoilijoiden nopeutta suuresti.

Suojateiden kohdalle olisi erittäin tärkeää lisätä hidasteita. Hidasteet lisäisivät suojateiden turvallisuutta ja vähentäisivät riskiä jäädä auton alle suojatietä ylittäessä.

Helmiina Joki-Pesola ja Lotta Pietarinen Kirjoittajat ovat 9D-luokan oppilaita Sipoonjoen yhtenäiskoulusta