Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt alkoi Suomessa kova influenssakausi – "Huhtikuussa jopa kolmannes tehdyistä testeistä on ollut positiivisia"

Influenssa on nostanut Suomessa päätään huhtikuussa ja vappuviikolla. Pandeemisen koronaviruksen laboratoriolöydösten vähennyttyä Mehiläisessä diagnosoidut influenssa A-viruksen aiheuttamat infektiot ovat olleet vahvassa nousussa jo viidettä viikkoa.

Asiasta kertoo Mehiläinen-konserni tiedotteessaan. Vappuviikolla noin viidenneksellä Mehiläisessä testatuista löytyi influessa A-tartunta.

– Huhtikuussa kolmannes tehdyistä influenssatesteistä on ollut positiivisia, mikä on enemmän kuin tavanomaisten talvisten influenssaepidemioiden aikana, eikä tapausten määrässä näy taittumista, kertoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen tiedotteessa.

Diagnoosin varmistuttua lääkärin tulisi harkita influenssalääkkeen käyttöä riskiryhmiin kuuluvilla.

– Ajoissa otetut viruslääkkeet lyhentävät influenssan oireiden kestoa päivällä tai parilla. Huomionarvoista erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla on se, että ne vähentävät jälkitautien riskiä. Lääkkeiden ennaltaehkäisevää käyttöä influenssalle altistuneilla riskiryhmään kuuluvilla voi myös harkita, kun tautia ilmenee näin tavanomaista myöhäisempänä ajankohtana, neuvoo tiedotteessa Mehiläisen konsultoiva kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Simo Nikkari.

Taudin leviämistä pystyy estämään lääkärin mukaan helposti.

– Samat keinot, jotka koronavirukselta suojautumisessa on opittu, toimivat myös influenssan kohdalla. Hyvän yskimis- ja käsihygienian noudattaminen ehkäisee myös influenssan leviämistä, Nikkari muistuttaa.