Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Suomalaisten käteisen saanti turvataan ehkä sääntelyllä – nykykehitys voi heikentää tilannetta kohtuuttomasti

Käteispalveluita saatetaan alkaa säädellä Suomessa nykyistä tarkemmin, kertoo Uutissuomalainen.

Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkö Pauli Kariniemi kertoo Uutissuomalaiselle, että nyt ollaan esiselvitysvaiheessa. Mahdollinen lainsäädäntöesitys tulisi käsittelyyn vasta ensi vaalikaudella.

Suomen Pankki ja Finanssivalvonta ovat suomalaisten käteisen saatavuudesta niin huolissaan, että ne jättivät valtiovarainministeriölle aiheeseen liittyvät aloitteet keväällä.

Finanssivalvonnan aloite keskittyy käteisnostopalveluiden riittävään saatavuuteen, Suomen Pankki on huolissaan käteispalveluista laajemmin. Pankki tarkoittaa käteispalveluilla mahdollisuutta nostaa rahaa tililtä, käyttää euroseteleitä ja -kolikoita sekä tallettaa niitä.

Kansalaisten oikeudet peruspankkipalveluihin, kuten käteispalveluihin, määritellään luottolaitoslaissa. Laissa ei kuitenkaan ole kriteereitä palveluiden toteutumiselle.

Suomen Pankin arvion mukaan nykyinen sääntely ei riitä turvaamaan käteispalveluita täysimääräisesti eikä niiden odoteta säilyvän kohtuullisella tasolla, jos viime vuosien kehitys jatkuu.

Finanssivalvonnan mukaan käteisautomaattien määrä kääntyi lievään laskuun viime vuonna. Automaatteja oli vuoden lopussa 1 707. Pankit puolestaan ovat supistaneet käteispalveluitaan huomattavasti. Konttoreista lähes kolmannes ei tarjoa käteispalveluita lainkaan.

Viranomaisten varautumissuosituksen mukaan jokaisella pitäisi olla koko ajan käteistä. Näin varaudutaan häiriötilanteeseen, jossa sähköiset maksuvälineet eivät toimi.