Saariston monimuotoinen luonto on ainutlaatuinen kokemus.
Lapsuuteni kesien tuoksu on meren tuoksu. Se tuo muistoja paljaista varpaista lämpimässä hiekassa, kalliorannoista, jotka polttivat jalkapohjia, vilvoittavasta merituulesta kuumina kesäpäivinä sekä uintireissuista vihreiden partalevien ja ruskeiden rakkolevien seassa. Veneen keinuntaan oli ihana nukahtaa, ja saaristokioskista ostettu jäätelö maistui maailman parhaalle.
Porvoon saaristo tarjoaa monia upeita retkikohteita. Emäsalo on yksi Porvoon suurimmista saarista ja suosittu luontomatkailun kohde. Saaren pohjoisosassa sijaitseva Stornäsudden on helposti saavutettavissa autolla, omalla veneellä tai vaikkapa melomalla. Ilta-auringossa kylpevään luonnonrantaiseen niemeen rantautuminen onnistuu parhaiten alueen suojaisampaan koillisosaan, josta löytyy kiinnitysrenkaita. Vieressä kulkevan laivaväylän takia vene on muistettava kiinnittää kunnolla.
Ulkomerellä, Emäsalosta lounaaseen, sijaitsee retkikohteena suosittu Söderskärin majakkasaari. Söderskär ympäristöineen on rauhoitettu luonnonsuojelualue, jonne omalla veneellä rantautuminen on sallittu vasta 1. elokuuta alkaen. Rantautumista suositellaan ainoastaan tyynellä säällä. Lintujen pesintäkauden aikana saareen pääsee tutustumaan osallistumalla Helsingistä tai Sipoosta poikkeusluvalla järjestettyihin risteilyihin.
Emäsalosta itään, Tirmon suuntaan menevältä väylältä siintää mantereen ja ulkomeren väliin sadoista saarista muodostuva Suur-Pellingin saaristoalue. Pellingin pohjoisosassa sijaitsee Sandholmsuddenin vierassatama, nuotiopaikka sekä Benitas Café. Täällä voi tankata veneen, varata saunavuoron, nauttia saaristokahvilan tunnelmasta tai ostaa nuotiopaikalle grillattavat makkarat. Yksi tunnetuimpia kesäpellinkiläisiä lienee pienellä ja karulla Klovharun kalliosaarella asustanut Tove Jansson. Klovharun saari on yksityisomistuksessa, mutta saaressa on mahdollisuus vierailla 23.–29. heinäkuuta, jolloin Pellingin kotiseutuyhdistys PHF järjestää avoimien ovien viikon.
Tunnettuja veneilykohteita ovat myös Hakasalo, Pirttisaari ja Onas. Upeista luonnonrantaisista saarista yksi tutustumisen arvoinen on pieni kalliosaari Rönn-skär, joka löytyy Emäsalon lounaispuolella sijaitsevasta Onaksen saariryhmästä itään. Hienosta hiekkarannastaan tunnettu NorraSandö taas sijaitsee Pellingistä itään ja tarjoilee vaihtelevan maaston lisäksi saaristonäkymiä parhaimmillaan.
Ennen Porvoota voi pysähtyä vaikkapa Mäntysaaressa tai ihastella Hamarin kylää vastapäätä sijaitsevia Sahasaaria, joiden vanhat puupaalutukset luovat uniikkia ja sadunomaista tunnelmaa, sekä kertovat mielenkiintoisesta historiasta. Sahasaaret ovat myös aurinkoisten kesäpäivien mainio melontakohde lähellä manteretta.
Luonnonsatamat voivat olla vertaansa vailla, vaikka laituria ja palveluja ei olekaan. Jokamiehen oikeudet sallivat rantautumisen lähes missä vain, ellei sitä ole erikseen kielletty. Asutettuihin rantoihin ei tietenkään saa rantautua tai ihan lähelle ankkuroituakaan.
Tuntematonta saarta kannattaa lähestyä aina varovasti ja pienellä nopeudella. Saaristo on kivikkoista ja väylien ulkopuolella saattaa olla yllättäviä matalikkoja. Kannattaa valita mahdollisimman hyvin tuulelta ja aallokoilta suojassa oleva ranta sekä huomioida kivet, veden syvyystieto ja tuulen suunta. Saaristossa tuuli vaihtuu nopeasti. Joihinkin saariin ei voi rantautua kaikilla keleillä ja olosuhteet matkaa jatkettaessa saattavat olla hyvinkin erilaiset kuin tullessa.
Upeita kohteita on lukemattomia. Jos omaa venettä ei ole, niin Bout-venekyytipalvelu mahdollistaa pääsyn itäisen Uudenmaan saaristokohteisiin.
Palvelun kautta voit tilata venekyydin eri nouto- ja jättöpisteiden välille.