Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkuperäiseen asuunsa palautetussa Edelfeltin ateljeessa kerrotaan porvoolaistaiteilijan kesänvietosta

Pyörämatkan päässä Porvoon keskustasta, lähellä Haikon kartanoa on taiteilija Albert Edelfeltin (1854–1905) ateljee, pieni punainen mökki, jonka kattoikkunoista tulvii valoa sisälle.

– Taiteilija vietti kesänsä vuodesta 1879 kuolemaansa asti läheisessä kesähuvilassa. Tämän ateljeen hän rakennutti 1883, kertoo Albert Edelfelt säätiön asiamies Hanna Kaarina Syrjäläinen.

Edelfelt maalasi Haikkoossa viettämiensä 26 kesän aikana yli 220 teosta. Malleinaan hän käytti usein paikallisia asukkaita.

Muutama vuosi sitten ateljeen pihapiiriin valmistui uusi näyttelytila Villa Albert, jossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä museomyymälä.

– Sen myötä pystyimme palauttamaan ateljeen lähes alkuperäiseen asuunsa, Syrjäläinen kertoo.

Lähes, sillä ateljeessa olevan parven alkuperäisyydestä ei ole täyttä varmuutta.

– Sitä tutkitaan parhaillaan, mutta luultavasti parvi on rakennettu vasta Edelfeltin jälkeen, Syrjäläinen sanoo.

Ateljeen pysyväisnäyttelyssä on esillä taiteilijan teoksia, heliogravyyreja, valokuvia ja taiteilijalle kuulunutta esineistöä.

– Lisäksi esittelemme nyt sellaisia maalauksia, jotka Edelfelt on maalannut kesänvieton innoittamana. Esillä on useita sellaisia maalauksia, joita ei aikaisemmin juurikaan ole nähty. Tämä näyttely on esillä syksyyn asti, Syrjäläinen kertoo.

Edelfeltin kesäisissä maalauksissa kuvataan kesänviettoa Haikkoossa. Tunnelma on rento ja kiireetön. Kiinnostava yksityiskohta on, että monissa teoksissa tytöillä ja naisilla on kirja kädessään.

– Se oli sen ajan sivistyneistön tärkeää ja hyväksyttyä ajanvietettä, Syrjäläinen sanoo.

Esillä olevat, säätiön omistamat piirustukset ovat alkuperäisiä, muut työt ovat vedoksia.

– Tämä on pieni ja sillä tavalla turvaton paikka. Suurin osa alkuperäisistä töistä on Ateneumin kokoelmissa.

Taiteilijan maalaustelineessä on kopio hänen viimeisestä työstään, keskeneräiseksi jääneestä. Sen yläpuolella on kuva taiteilijasta ateljeessaan. Viimeinen valokuva sekin. Edelfelt kuoli Haikkoossa elokuussa 1905, vain 51-vuotiaana.

Yksi mielenkiintoisimmista teoksista on suurikokoinen Koivujen alla, jonka taiteilija maalasi 1882. Koivikossa istumaan on kuvattu taiteilijan 16-vuotias sisar Annie, joka lukee kirjaa selällään ruohikossa makaavalle nuoremmalle sisarelleen Bertalle. Koivujen välistä näkyy taustalla auringossa kimalteleva Haikon selkä.

– Tähän tauluun liittyy aivan erityinen tarina. Keisarinna Maria Fjodorovna oli tilannut tämän työn Edelfeltiltä ja maalaus sijoitettiin ensin palatsiin Pietariin ja sittemmin keisarinnan kesäasunnolle Mustanmeren rannalle. Vallankumouksen aikana se kulkeutui puolaan, eikä pitkään aikaan tiedetty, missä se on, Hanna Kaarina Syrjäläinen kertoo.

– Pietarin kulttuuri-instituutin johtaja Sani Kontula-Webb sai vihiä tästä työstä ja hän löysi sen 2018 Puolasta, rullalle käärittynä silloisen omistajan isoisoäidin vanhan talon ullakolta. Sitä ei tiedetä, kuinka taideteos oli suvun haltuun tullut.

Tällä hetkellä alkuperäinen teos on Varsovan kansallismuseossa.

Lisätietoja www.albertedelfeltinateljee.fi