Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon Kippareiden kommodori ohjeistaa aloittelevia: ”Veneilystä kannattaa nauttia vapautuneesti”

Hanna Uuksulainen on veneilyseura Porvoon Kippareiden ensimmäinen naispuolinen kommodori. Vastikään tehtävässään aloittaneena hänen rooliinsa kuuluu ylläpitää ja kehittää seuran toimintaa kohti merenkulun harrastusta ja liikennekulttuurin edistämistä Porvoossa ja sen lähialueilla.

Moottoriveneily on lähellä Kippareiden sydäntä, joten kohdentukoon kommodorille ensimmäinen kysymys moottoriveneiden suosiosta maassamme ja Porvoossa.

– Kiinnostus ihan kaikkeen veneilyyn on korona-aikana kasvanut, ja tämän on näkynyt myös Porvoon vesillä. Vuonna 2020 ensirekisteröityjen veneiden määrä kasvoi merkittävästi, ja suurin osa uusista veneistä on moottoriveneitä, Uuksulainen sanoo.

Perusteet moottoriveneen hankinnalle voidaan käynnistää veneen suhteellisesta vaivattomuudesta. Hanna Uuksulaisen perustelista hankinnasta on edustava.

– Moottorivene on oivallinen ensivene aloittavalle veneilijälle. Veneitä on paljon saatavilla niin uutena kuin käytettynä, ja jokaiseen veneilytarpeeseen löytyy sopiva moottorivene. Usein moottoriveneet ovat ketterästi hallittavia, siirrettävissä helposti henkilöauton trailerilla ja talvitelakointikin on suhteellisen vaivatonta.

Ennen varsinaista veneen hankintaa on selvitettävä, millaista venettä etsitään ja tietää käytön kokonaiskuva. Venettä hankittaessa ehkä tärkein pohdittava kysymys kohdistuu veneen käyttötarkoitukseen.

– Onko aikeena kalastaa, päiväretkiveneillä vai onko vene vain väline liikkumiseen paikasta a paikkaan b. Hyvä on myös tietää, kuinka montaa henkilöä veneellä normaalikäytössä kuljetetaan, aloittaa Uuksulainen ja siirtyy sitten käytön kokonaiskuvaan.

– Hankinnassa on hyvä muistaa, että veneestä tulee muitakin kuluja kuin itse vene. Kuluja tuovat säilytys talvella ja kesällä, vakuutukset, kunnostus, huolto ja puhdistus. Vesille lähdettäessä ensisijaisen tärkeää on, että kalusto on kunnossa. Lisäksi aloittelevalla veneilijällä on oltava hallussaan perustiedot vesillä liikkumisesta.

Hanna Uuksulainen korostaa käyttötarkoituksen määrittelyn korvaamattomuutta.

– Mitä tarkemmin pystyy määrittelemään omat tarpeensa, sitä paremman hankinnan tekee, vaikka monissa veneissä tarpeita pystyykin yhdistelemään. Veneostoksia tehdessä myös fiiliksillä on kuitenkin merkitystä, sillä hyvän veneen hankintaan kuuluvat sekä järki että tunteet.

Venekuumetta poteva voi aloittaa veneen hankinnan riittävän laajalla tarjouskierroksella. Aloittelijan kannattaa myös ympäröidä itsensä sellaisilla henkilöillä, jotka ovat olleet veneilyssä mukana pitkään.

– Toki aina useampi samanlainen tarjous samantyyppisestä veneestä auttaa hahmottamaan millaisissa hinnoissa liikutaan. Suosittelen kolmen tarjouksen pyytämistä, Uuksulainen sanoo.

Uuksulainen suosittelee valikoimaan eri valmistajien samantyyppisiä veneitä ja vertaamaan niiden hintoja.

– Kokeneella veneilijällä puolestaan on usein sellaista tietoa, mitä venekuumeinen ei välttämättä osaa edes kysyä, luonnehtii Uuksulainen.

Koeajojen aikana on mahdollista saada tuntumaa veneisiin vähintäänkin pienessä mittakaavassa.

– Hyvän tuntuman saaminen kuhunkin veneeseen vaatii tosin useamman ajokerran erilaisissa sääolosuhteissa, aloittaa Uuksulainen ja kertoo sitten budjetista varmasti lukijoita kiinnostavana aiheena.

– Moottoriveneiden hinnoissa on niin suuri hajonta, että hinta voi lähteä muutamasta tonnista eikä ylärajaa ole. Mutta jos puhutaan esimerkiksi uuden alumiinisen pulpettiveneen ostosta, on 15 000 euroa realistinen suunta venepaketille.

Erääksi venekaupan määrittäjäksi voidaan myös nostaa myyjäliikkeen arvostettavuus ja halu palvella erilaisia veneenostajia.

– On diy-henkisiä (do it yourself) ihmisiä, joille puuhastelu on tärkeä osa harrastusta. Osa taas haluaa avaimet käteen ja kaiken valmiina . Asiakassuhdetta on mielekästä jatkaa silloin, kun tämä haluaa kaiken helposti saman katon alta.

Jos veneily onkin mielletty etupäässä miesten harrastukseksi, niin tilanne on Hanna Uuksulaisen mukaan muuttumassa.

– Kyllä veneenostajat ja omistajat ovat perinteisesti olleet miehiä, mutta viime vuosina naiset ovat selkeästi aktivoituneet veneilyharrastuksen pariin. Myös Porvoon Kippareihin on viime vuosina liittynyt ennätysmäärä naisia jäseniksi.

Naisten innostuksen lisääntyminen veneilyä kohtaan on havaittu konkreettisesti. Porvoon veneilyseurat järjestivät viime vuonna Samassa Veneessä – veneilijän starttipaketti -kurssin.

– Kaikki osallistujat olivat naisia. Tämä voisi osaltaan johtua siitä, että kun maisemassa näkyy enemmän moottoriveneileviä naisia, niin se rohkaisee myös muita harrastuksen pariin. Moottoriveneilyyn miesten lajina löytyy koko joukko tekijöitä esimerkiksi sanaparista miehet ja moottorit.

Uuksulainen uskoo, että syyt siihen, että veneenostaja on edelleenkin todennäköisemmin mies, ovat varmasti moninaiset.

– Kaikki merkit kuitenkin näyttävät naisten tulevan veneilyyn mukaan yhä laajemmin ja hyvä niin.

Lopuksi Uuksulainen kohdistaa katseen veneilyn kokonaisvaltaiseen mukavuuteen.

– Moottoriveneilyn pitäisi harrastuksena olla kivaa. Suorituspaineita ei saa olla. Lajista tulisi nauttia vapautuneesti vain itseä ja läheisiä varten.

Uudet veneilijät kuitenkin kohtaavat lajia aloitellessaan ennestään tuntemattomia asioita, joten malttia tarvitaan. Liian usein veneeseen otetaan myös mukaan eräs työelämästkin tuttu tekijä.

– Sanoisin kiireen olevan nykyisin se isoin synti. Kiire on päässyt vaivihkaa valumaan työelämästä myös harrastusten puolelle. On kiire ostaa vene, kiire sada se johonkin säilöön, kiire liikkua vesillä ja kiire vaihtaa harrastusta, jos jokin ei kerrasta luonnistu.

Uuksulainen antaa moottoriveneilyharrastuksen aloittamista suunnittelevalle ohjeen, joka kuulostaa hienolta, jopa runolliselta.

– Haluaisin ehdottomasti kannustaa ihmisiä syleilemään kiireettömyyttä. Tätä näkemystä voisi ottaa veneillessä käyttöön esimerkiksi lähestymällä harrastusta ajatusmaailman ”myrsky on alkamassa, voisin jäädä saareen katsomaan sitä” mukaisesti.