Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin nopeasti uusin omikronmuunnos leviää nyt Hus-alueella – Nostanut Portugalin kuolinluvut EU:n korkeimmiksi

Tuorein koronamuunnos omikron BA.5 näyttää leviävän nopeasti, kertoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä.

Husin viime viikolla sekventoimista koronanäytteistä 26 prosenttia oli niin sanotusti S-geeninegatiivisia. Tämä viruksen piirre viittaa BA.5:een. Nousu on ollut nopeaa, sillä kaksi viikkoa aiemmin osuus oli noin 8 prosenttia.

– Rokotussuojaakin kiertävän BA.5-variantin lisääntyminen on toukokuun lopussa nostanut Portugalin ohi Suomen asukasta kohti lasketun koronakuolleisuuden kärkimaana EU-alueella. Toivottavasti Suomen tilanne ei pahene, Lehtonen kirjoittaa.

Lehtonen sanoi viikko sitten Lääkärilehdessä, että uusi iso tartuntapiikki on mahdollinen jo keskellä suomalaisten kesälomakautta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että seuraava aalto tulee vasta syksyllä.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) kertoi toukokuun lopulla, että BA.5-variantti näyttää pystyvän kiertämään sekä rokotussuojaa että aiemmin sairastettujen omikrontautien antamaa vastustuskykysä. Rokotus suojaa ECDC:n mukaan hieman paremmin kuin aiempi tartunta, mutta rokotussuoja hiipuu ajan kuluessa.

ECDC:n mukaan ei kuitenkaan ole odotettavissa, että tuorein koronamuunnos aiheuttaisi sen pahempia oireita kuin aiemmat omikronitkaan.

Lehtonen sanoi viime viikolla Helsingin Sanomille, että riskiryhmien kannattaisi edelleen suojata itseään FFP2-hengityssuojaimilla.

– Silloin, kun rokotuksista on jo aikaa, 4–6 kuukautta, riskihenkilöiden olisi hyödyllistä käyttää FFP2-suojainta. Se on aika helppo toimenpide, jos on riski vakavalle koronataudille.

Husin tuottamien koronavirusanalyysien määrä kasvoi Lasse Lehtosen mukaan viime viikolla. Positiivisten näytteiden osuus kuitenkin laski 39 prosentista 31,5:een. Kaikkiaan Husin Diagnostiikkakeskuksessa tehtiin viime viikolla 13 462 koronavirusanalyysiä, joista 9 845 Hus-alueelle. Husin alueella testeistä oli positiivisia 3 103.

Lehtosen mukaan koronapotilaita oli Husin sairaaloissa sunnuntaina 5. kesäkuuta kaikkiaan 42.

Muokattu 7.6.2022 kello 11.16: Selkeytetty Lehtosen suoraa sitaattia sanajärjestystä muuttamalla ja kohti-sana lisäämällä.