Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt kannattaa varoa aurinkoa! – UV-säteily on korkeimmillaan

Vuoden korkeimmat UV-säteilyarvot alkavat olla käsillä Suomessa, tiedottaa Ilmatieteen laitos. Viime viikonvaihteessa laitos antoi Ahvenanmaalle jo kuluvan kesän ensimmäisen UV-varoituksen, kun UV-indeksin arvon ennustettiin saavuttavan voimakkaan säteilyn raja eli lukeman 6.

Ilmatieteen laitos arvioi, että UV-arvot ovat korkeimmillaan aivan lähipäivinä. Kansalaisilta toivotaankin nyt tarkkaavaisuutta.

– UV-säteilyltä kannattaa suojautua aina, kun UV-indeksi saavuttaa tai ylittää suojautumisrajana pidetyn lukeman 3. Etelä-Suomessa näihin lukemiin voidaan päästä jo maaliskuun loppupuolella ja Pohjois-Suomessa huhtikuussa, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä tiedotteessa.

Säteilyltä kannattaa ensisijaisesti suojautua vaatetuksella. Ihoalueet, joita ei voi vaatetuksella suojata, on hyvä suojata korkeakertoimisella aurinkosuojavoiteella. Erityisesti lasten herkän ihon suojaamiseen on syytä kiinnittää huomiota.

– Varjoon hakeutuminen on myös helppo tapa pienentää altistusta. Siirtyminen suorasta auringonpaisteesta varjoon voi parhaimmillaan puolittaa ihoa polttavan UV-säteilyn tehon, Heikkilä huomauttaa.