Tilasitko hyttystyynyn ulkomailta? Voi jäädä laittomana Tulliin – Näin tunnistat lailliset hyttyskarkotteet

Kun hyttyset saapuvat, suomalaiset alkavat etsiä keinoa niiden karkottamiseksi. Tulli muistuttaa kuitenkin Twitterissä, että monet ulkomaisten verkkokauppojen karkotteet ovat laittomia.

Tulli kertoi jo toukokuun alussa, että lainvastaisia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyttystyynyjä oli alkanut löytyä.

Viime vuonna kielletyt karkotteet ja myrkyt työllistivät Tullia: postilähetyksistä ja lentorahdista löytyi 450 laitonta hyönteiskarkotelähetystä.

Selvitä, mitä saat tilata, ja älä tilaa kiellettyjä tuotteita.

– Toivomme kuitenkin, että kuluttajat olisivat aiempia kesiä tietoisempia siitä, mitä saa tilata ja mitä ei, kertoo tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck toukokuisessa tiedotteessa.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt sisältävät biosidejä, joiden käyttö on rajoitettua. Suomessa saa myydä ja käyttää vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymiä tuotteita.

Lailliset karkotteet on Tullin mukaan helppo tunnistaa, sillä luvallisissa tuotteissa on Tukesin lupanumero. Tuotteen hyväksynnän voi tarkistaa Tukesin biosidirekisteristä, jossa on luettelo kaikista Suomessa hyväksytyistä hyönteiskarkotteista.

Tulli kehottaa tilatessa myös varmistamaan, että myyntipakkauksesta löytyy myös valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

– Ohjeemme kuluttajille on yksinkertainen: Selvitä, mitä saat tilata, ja älä tilaa kiellettyjä tuotteita. Tämähän pätee hyttyskarkotteiden lisäksi tietysti myös kaikkiin muihinkin netistä tilattaviin tuotteisiin, tiivistää Lindbäck tiedotteessa.

Ulkomailta tilatut luvattomat tuotteet otetaan haltuun ja tilaajaa kuullaan. Sen jälkeen ne hävitetään.

Vinkit

Näin torjut hyönteisiä kotioloissa

Paras suoja hyönteisiä vastaan on peittävä vaatetus. Kotipihalla hyttysiä voi myös yrittää vähentää poistamalla seisovan veden altaat, joissa hyttyset lisääntyvät. Hyttyset eivät myöskään viihdy avoimella pihalla.

Lue valmisteen käyttöohje ja noudata annettuja annostelu- ja levitysohjeita.

Käytä karkotteita vain tarvittaessa ja vain kohtiin, joita ei voi peittää vaatteilla.

Valmistetta ei suositella levitettäväksi kasvoihin. Älä käytä valmistetta pienten lasten iholle.

Säilytä valmisteet lasten ulottumattomissa ja erillään elintarvikkeista ja eläinravinnosta.

Huomioi, että jotkut valmisteet (esim. DEET-tehoainetta sisältävät) voivat vaurioittaa vaatteiden materiaalia.

Lähde: Tukes

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut