Tämä vaarallinen vaiva on lähes joka viidennellä miehellä – yhä useampi Hus-alueen asukas saa lähetteen tutkimuksiin

Uniapnean lähetemäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) iho- ja allergiasairaalan uniapneapoliklinikalla. Vuosien 2020–2021 aikana lähetteiden määrät ovat kasvaneet yhdeksän prosenttia.

Poliklinikkakäyntien ja potilaiden määrät ovat kasvaneet koko Husin alueella. Hoitamaton keskivaikea tai vaikea uniapnea lisää korkean verenpaineen sekä sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

– On arveltu, että miehistä jopa 17 prosentilla ja naisista 9 prosentilla olisi uniapnea, sanoo Sydän- ja keuhkokeskuksen ylilääkäri Paula Kauppi.

Uniapnean voivat paljastaa esimerkiksi yöllinen kuorsaava ja katkonainen hengitys, aamupäänsärky tai päiväaikainen väsymys.

Uniapneaa voidaan hoitaa CPAP-laitteella eli ylipainehengityslaitteella. Muut hoitotavat ovat painonhallinnalla, hammaskiskolla ja selällään nukkumisen välttäminen.

– Uutena uniapnean hoitojärjestelmässä on otettu mukaan uniapnean digihoitopolku. Potilaan hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi merkittävä osa potilasta ohjataan suoraan CPAP-hoitoon, sanoo Kauppi.

Hoitamattomana uniapnea voi olla terveysriski. Hoitamaton uniapnea lisää riskiä korkeaan verenpaineeseen sekä sydän- ja aivoinfarktiin. Keskivaikea tai vaikea hoitamaton uniapnea voi olla riski myös ajoterveyden ja -turvallisuuden kannalta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut