Viikonloppuna Suomessa vedettiin läpi kolme puoluekokousta. Niin keskusta, kokoomus kuin vasemmistoliittokin pitivät omat kokouksensa. Kaikki ne vietiin läpi suunnitellusti, eikä mistään suunnasta kantautunut erityisiä yllätyksiä.
Yllätyksiä ei ole hetkeen näkynyt myöskään gallupeissa. Mikäli trendi jatkuu, kokoomus karauttaa jopa ylivoimaiseen vaalivoittoon kevään 2023 eduskuntavaaleissa.
– Kaikki tuulet puhaltavat siihen suuntaan. Viimeksihän kävi niin, että Liike Nyt ja Hjallis Harkimo vei kannatuksellaan Petteri Orpolta pääministerin paikan. Nyt sellaistakaan käännettä ei ole luvassa, sanoo Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.
Rahkosen mukaan asiaan voisi vaikuttaa korkeintaan jokin skandaali. Tai sitten se, jos puolueen poliitikot erehtyisivät lohkaisemaan jotain sopimatonta esimerkiksi köyhyyskeskustelun yhteydessä. Tuo sopimaton olisi käytännössä ylimielistä suhtautumista kansalaisten taloudelliseen eriarvoistumiseen.
– Puolueesta ei saa jäädä yhtään ylimielistä kuvaa tällaisessa asiayhteydessä, Rahkonen huomauttaa.
Toinen vaaran paikka on se, mikäli puolueen menestys alkaa näyttää äänestäjien suuntaan jo liiankin ylivoimaiselta.
– Suomessa on pitkät perinteet siitä, että jossain vaiheessa ihmiset kyllästyvät jos jollain alkaa mennä liian hyvin. Tätäkin asetelmaa puolueen pitää välttää, tai muuten on aivan varmaa että heidät ravistetaan ykköspaikalta alas, Rahkonen sanoo.
Kokoomuksen tilanteessa heijastuu myös se suomalaisen politiikan trendi, että ykkösoppositiopuolue nousee aina vuorollaan hallituksen pääministeripuolueeksi.
– Tässäkin näkyy se, että suomalaiset ovat tulleet politiikassa aika mukavuudenhaluiseksi. Samalla politiikka on kadonnut politiikasta, vastakkainasettelujen määrä on laskenut. Politiikalta halutaan tuttua ja turvallista, Rahkonen sanoo.