Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet suomalaiset odottaneet erikoissairaanhoitoon pääsyä yli puoli vuotta – Hoitojonot kasvoivat kaikkialla Suomessa, kertoo THL

Jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon ovat kasvaneet kaikissa sairaanhoitopiireissä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tilastoista.

Huhtikuun lopussa 2022 kiireettömään erikoissairaanhoitoon jonotti lähes 150 000 potilasta, mikä on noin 15 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Hoitoa odottavien määrät ovat nousseet lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Myös leikkauksia tekevillä erikoissaloilla, kuten silmätaudeilla ja ortopediassa, on edelleen paljon hoitoa odottavia, kertoo tiedotteessa THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen.

Hoitovelan purku on hidasta.

Pia Tuominen, THL

Pisin odotusaika oli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä (mediaani 80 vuorokautta) ja lyhyin Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (mediaani 22 vuorokautta).

Jonottaneista lähes 13 000 eli 8,6 prosenttia oli odottanut yli puoli vuotta. Määrä on yli tuplaantunut huhtikuusta 2021, jolloin yli puoli vuotta odottaneita oli 4,6 prosenttia jonossa olleista eli reilut 6 000 potilasta.

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli huhtikuun lopussa suurin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä (16,6 prosenttia) ja pienin Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä (0,2 prosenttia).

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Husissa yli puoli vuotta odottaneita oli 11,3 prosenttia (5,9 prosenttia huhtikuussa 2021), Pirkanmaalla 6,9 prosenttia (1,6 prosenttia).

– Kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien potilaiden kokonaismäärä on hieman vähentynyt joulukuun 2021 lopun tilanteesta, mutta yli puoli vuotta odottaneiden määrä on kasvanut. Hoitohenkilökuntaa on siirretty koronaepidemian hoitamiseen, mikä on edelleen tänä keväänä hidastanut hoitovelan purkamista.

Erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä laski tänä keväänä vuodentakaisesta. Huhtikuun 2022 lopussa lähetteitä oli noin 25 000 eli -5,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2021.

– Lähetteiden määrä nousi vuonna 2021, mutta on uudelleen kääntynyt laskuun. Huhtikuun 2022 lopun tilanteen mukaan potilaita ei ole lähetetty entiseen malliin erikoissairaanhoitoon. Lähetteiden määrä ei ole vieläkään samalla tasolla kuin ennen koronaepidemiaa. Koronaepidemian vaikutus näkyy ihmisten hoitoon hakeutumisen määrän vähenemisenä, jolloin lähetteiden määrätkin vähenevät. Vaikka lähetteiden määrä on laskenut, on kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien määrä kasvanut. Tämä kertoo siitä, että hoitovelan purku on hidasta, Pia Tuominen toteaa tiedotteessa.

150 000

potilasta jonossa