Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranking: Asuntosijoittajan ykköskaupunki on jo toista vuotta putkeen Tampere – Kolmen kärkeen mahtuu pääkaupunkiseudulta vain yksi

Tampere on Suomen paras kaupunki asuntosijoittajalle. Se voitti jo toistamiseen Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin, jossa vertailtiin 27:ää kaupunkia asuntosijoittajan näkökulmasta.

Kakkossijan nappasi Turku. Pääkaupunkiseudulta kolmen kärkeen mahtui vain yksi kaupunki, kolmoseksi sijoittunut Vantaa.

– Pääkaupunkiseudulla korkeat neliöhinnat suhteessa vuokriin tarkoittavat pienempää vuokratuottoa, mutta pitkässä juoksussa asuntojen arvokehitykseen sekä uuden vuokralaisen löytämiseen liittyy todennäköisesti vähemmän riskejä. Asuntosijoittamisessa aikajänne on tavallisesti pitkä, ja siksi lyhyen aikavälin kannattavuuden ohella keskeinen merkitys on asuntomarkkinan pidempiaikaisilla trendeillä, sanoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Tampere sai selkeästi vahvimman arvion tulevasta kehityksestä myös kevään Vuokranantaja-barometrissa, jossa kysyttiin vuokranantajien omia näkemyksiä kaupunkien kehityksestä.

– Tampereen kasvu ja kehitys on ollut viime vuosina vahvaa. Koronapandemia ei näyttäisi lainkaan vaikuttaneen tuoreen ratikkakaupungin kasvutrendiin, kun taas esimerkiksi Helsingissä väestönkasvu on hidastunut voimakkaasti. Tampereella pandemian vaikutukset asuntojen vuokrakehitykseen ja markkinointiaikoihin ovat olleet hyvin maltilliset pääkaupunkiseutuun verrattuna, Sakari Rokkanen sanoo tiedotteessa.

Tampere kasvoi vuonna 2021 reilulla 3 200 uudella asukkaalla. Kasvuvauhti (1,3 %) oli jopa hieman vuotta 2020 (1,2 %) nopeampaa. Esimerkiksi Helsingissä kaupungin väestönkasvu oli dramaattisesti hitaampaa (0,2 %). Tampereen kasvun keskeinen ajuri oli erityisesti kotimainen muuttovoitto, joka oli viime vuonna lähes 1 900 asukkaalla positiivinen.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen hinnat nousivat Tampereella vuodessa 1,1 prosenttia. Nopeammin vuokrat nousivat vain Turussa. Pääkaupunkiseudun vuokrahinnat nousivat vuodessa vain 0,2 prosenttia.

Sakari Rokkasen mukaan pidemmän aikavälin kehitystekijöiden valossa pääkaupunkiseutu on silti edelleen kiinnostava alue asuntosijoittamisen näkökulmasta, vaikka vuokrataso on ollut historiallisesti laskussa kaksi perättäistä vuosineljännestä ja asuntojen keskimääräiset markkinointiajat ovat olleet poikkeuksellisen pitkiä.

Suomen Vuokranantajien mukaan kiinnostus asuntosijoittamiseen on ylipäätään laskussa, sillä kulut ja korot nousevat nopeammin kuin vuokrat.

Koko maan tasolla ja monessa kaupungissa vuokrataso laski vuoden 2021 viimeiseltä neljännekseltä kuluvan vuoden ensimmäiselle neljännekselle, mutta Tampereella taso pysyi muuttumattomana kaikissa huoneistotyypeissä.

Tällä hetkellä vuokralaiset kaipaavat erityisesti kolmioita ja sitä isompia asuntoja. Niitä on kuitenkin tarjolla suhteellisen vähän, joten niitä etsivät kokevat asunnon löytämisen hankalaksi.

Suuntaus näkyy myös Vuokraovi.com-sivuston tilastoissa. Vuokrailmoitusten markkinointiajan mediaani oli kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljännekselle lyhyin kolmioissa, joihin vuokralainen löytyi keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa.

Vuokranantajien Kaupunkiranking perustuu Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) laskemiin kaupunkikohtaisiin ennusteisiin asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin, kuten Tilastokeskuksen väestöennusteeseen ja Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin kaupunkikohtaisiin kehitysnäkymiin.

Vertailussa on mukana yhteensä 27 kaupunkia, joille PTT on laskenut huoneistotyypeittäin ennusteet vuosien 2022–2025 keskimääräiselle vuosittaiselle arvonnousulle ja vuokratuotolle ennen veroja.