Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisilla tutkinnassa useita petosrikoksia Itä-Uudellamaalla – näin käytät pankkitunnuksia oikein

Itä-Uudenmaan poliisille on kesäkuun aikana tehty useita rikosilmoituksia, missä asianomistajat ovat joutuneet petoksen uhriksi netissä tehtyjen kauppojen yhteydessä.

– Nousevana trendinä ovat olleet torihuijaukset, jossa tavaran myyjää pyydetään kirjautumaan postin palveluun, jotta ostaja saa tuotteen sitä kautta. Kirjautumisen yhteydessä ostaja on muun muassa antanut korttinsa tiedot, verkkopankkitunnuksen sekä mobiilisovelluksen tunnuksen, kertoo rikostarkastaja Marianne Mettovaara poliisin tiedotteessa.

Osassa tapauksissa myyjältä on pyydetty kuljetusvakuusmaksuja tai käytetty tekaistua postin tai S-pankin linkkiä. Näissäkin tapauksissa myyjä on aitouteen uskoen antanut korttitietonsa ja tileiltä on päästy tekemään useitakin luvattomia maksuja.

– Tapauksia tutkitaan nyt meillä Itä-Uudenmaan poliisissa. Myyjien tappiot vaihtelevat 29 euron ja 2 000 euron välillä. Tapauksia tutkitaan rikosnimikkeillä maksuvälinepetos, lievä petos ja petos, Mettovaara jatkaa.

Huijausmuotojen kirjo tuntuu poliisin mukaan olevan loputon ja niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Verkossa tehdyissä kaupoissa tulee kuitenkin aina olla erityisen varovainen ja poliisi muistuttaakin, että pankkitunnuksia ei pyydetä eikä pidä antaa muuten kuin oman verkkopankin sivuilla ja mobiilisovelluksissa.