Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus aloittaa suun kautta otettavan koronaviruslääkkeen käytön – Nämä potilaat sitä saavat

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus ottaa käyttöön ensimmäisen suun kautta otettavan koronalääkkeen. Paxlovid-lääkettä otetaan suun kautta viiden vuorokauden ajan.

Paxlovidia annetaan avohoidossa aikuisille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän takia. Husin mukaan myös rokotustausta otetaan huomioon. Kohderyhmät on määritellyt sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Ensivaiheessa lääkettä annetaan Husissa immuunipuutteisille, osalle syöpäpotilaista ja vaikeasta keuhkosairaudesta kärsiville.

Paxlovid-lääkitystä annetaan vain niille, joiden koronatartunta on todettu laboratoriotestillä.

Paxlovid-lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa. Tämän vuoksi heidän, jotka voivat lääkettä saada, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian oireiden alettua. Lisätietoa oireista ja testiin hakeutumisesta on koottu Husin internetsivulle hus.fi/korona.

Lääkkeen vaikuttavina aineina ovat nirmatrelviiri ja ritonaviiri. Ritonaviirilla on tunnettuja yhteisvaikutuksia joidenkin muiden lääkeaineiden kanssa. Tämän vuoksi Paxlovid-lääkehoito ei sovellu kaikille vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville ja hoitava lääkäri arvioi lääkkeen aloituksen potilaalle, Hus kertoo.