Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Vanheneminen ei ole välttämätöntä, todistavat Korkeasaaren kilpikonnat

Luonnonlakina pidetty vanheneminen ei olekaan kaikille eläinlajeille välttämätöntä, selvisi Etelä-Tanskan yliopiston kilpikonnatutkimuksesta, jossa mukana olivat myös Korkeasaaren kilpikonnat.

Tuoreessa tutkimuksessa huomattiin, että jos elinympäristön olosuhteet parantuvat, kilpikonnat voivat käytännössä lakata vanhenemasta.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että vaikka kaikki kilpikonnat eivät osoita merkkejä vanhenemisesta, ne eivät kuitenkaan ole kuolemattomia.

– Näiden kilpikonnien kuolemanriski ei kohoa iän mukana, mutta riski siihen on silti suurempi kuin nolla. Lyhyesti sanottuna ne tulevat menehtymään sellaisiin syihin, joita ei voi välttää, esimerkiksi sairastumiseen, kertoo tutkimukseen osallistunut matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori, Species360-järjestön tilastoanalyytikko Fernando Colchero tiedotteessa.

Nykykäsityksen mukaan eliön vanheneminen alkaa sukukypsyyden saavuttamisen jälkeen. Silloin tapahtuu energiankäytön kompromissi eli yksilö käyttää vähemmän energiaa omien solujensa vaurioiden korjaamiseen ja enemmän geeniensä siirtämiseksi seuraaville sukupolville. Teorioiden mukaan tällaiset kompromissit ovat väistämättömiä, ja siten myöskään vanhenemista ei voi välttää. Tämä on myös vahvistettu useiden lajien kohdalla, erityisesti nisäkkäillä ja linnuilla.

Kilpikonnat kuitenkin jatkavat kasvamistaan vielä sukukypsyydenkin jälkeen. Siksi niiden nyt uskotaan voivan käyttää energiaansa soluvaurioiden korjaamiseen, eli välttämään ikääntymisen haitallisia vaikutuksia.

Tutkimus julkaistiin kesäkuun lopussa Science-lehdessä.