Haukiko muka huono kala? Näillä resepteillä siitä syntyy herkullista ruokaa, eikä ruotoja tarvitse murehtia

Ruotojen määrä vähenee, kun opettelee poistamaan hauesta y-ruodon.

Kasvatettu kirjolohi on yhä suomalaisten suosikkikala – oli kyse sitten kotimaisesta tai ulkomailta tuodusta kalasta.

Kotimaisen kalan kulutus on Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan kuitenkin hieman elpynyt viime vuosina. Vuonna 2020 suomalaiset kuluttivat elintarvikkeeksi kotimaista kalaa keskimäärin 4,4 kiloa henkilöä kohti. Sen suurempi luku on ollut edellisen kerran vuonna 2009.

Valtaosa kotimaisenkin kalan kulutuksesta on kasvatettua kirjolohta. Esimerkiksi haukea suomalaiset söivät vuonna 2020 keskimäärin vain puoli kiloa henkilöä kohti.

Hauki on harvan suosikkikala – moni välttää sitä varsinkin ruotoisuuden vuoksi.

Toisaalta hauki on kalastajille kuitenkin tuttu saalis ja kaupan kalatiskissäkin kotimaisista luonnonkaloista halvimmasta päästä. Pelkästään ruotojen pelkäämisen vuoksi haukea ei kannatakaan jättää kokonaan pois ruokapöydästä, sillä ruotojen välttämiseen on keinoja.

Yksi tapa on opetella poistamaan hauesta y-ruoto. Tämä vaatii opettelua, mutta kun taidon hallitsee, ruotojen määrä hauessa vähenee merkittävästi. Ohjeita y-ruodon poistoon on videomuodossakin esimerkiksi Youtubessa paljon.

Jos y-ruodon poistaminen tuntuu kuitenkin vaikealta, kannattaa hauesta valmistaa sellaisia ruokia, joissa kalaa ei käytetä kokonaisena fileenä. Tällöin ruotojen välttelykin on helpompaa.

Haukipihvit ovat perinteinen tapa kiertää ruoto-ongelma. Kun kala jauhetaan hienoksi massaksi, ruodot hienontuvat samalla huomaamattomiksi – toki suurimmat ja helpoimmin poistettavat ruodot kannattaa poistaa kalasta ennen jauhamista.

Haukipihveihin saa makua helposti käyttämällä massassa esimerkiksi piparjuurituorejuustoa. Pihvit voi syödä sellaisenaan vaikkapa uusien perunoiden kanssa tai käyttää esimerkiksi hampurilaissämpylän välissä.

Jauhaminen ei ole kuitenkaan ainoa tapa vältellä ruotoja.

Esimerkiksi haukinugeteissa ja haukicurryssa kala pilkotaan niin pieniksi paloiksi, että ruotoja pystyy leikatessa välttelemään. Yksittäiset ruodot saa paloista tunnusteltua sormin ja nypittyä pois pinseteillä.

Haukinugetit ovat erittäin helppo kalaruoka: kalapalat maustetaan ja pyöritellään jauhoissa, kananmunassa ja lopuksi panko- tai korppujauhoissa. Nugetit paistetaan paistinpannulla reilussa öljyssä, jolloin niihin tulee uppopaiston kaltainen pinta ilman, että öljyä tarvitsee kuumentaa kattilallista. Nugetit maistuvat esimerkiksi sitruuna–ruohosipulijugurtin kanssa.

Haukicurry puolestaan sopii hyvin sellaisellekin, joka ei hauen mausta välttämättä innostu sellaisenaan, sillä currykastikkeessa kala maustuu läpikotaisin. Haukicurryyn voi upottaa mielensä mukaisesti erilaisia kasviksia. Kesäisessä versiossa käytetään varrellista sipulia, uusia porkkanoita ja sokeriherneitä.

Haukinugetit

4 annosta

400 g nahatonta haukifilettä

1 tl suolaa

0,25 tl valkopippuria

1 dl maissijauhoja

2 kananmunaa

2 dl panko- tai korppujauhoja

1,5 dl rypsiöljyä

1 Leikkaa haukifileet suupalan kokoisiksi paloiksi. Fileen ohuesta kohdasta voit leikata suikaleen, jonka taitat kaksinkerroin palaksi. Pyri leikkaamaan palat niin, että vältät leikkaamasta ruotoja lyhyemmiksi paloiksi vaan yritä leikata palat mahdollisuuksien mukaan ruotoja sivuten. Käy palat vielä läpi ja varmista ruodottomuus. Poista mahdolliset ruodot pinsettien avulla.

2 Kuivaa kalapalat talouspaperin avulla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

3 Mittaa yhdelle lautaselle maissijauhot, riko toiselle lautaselle kananmunat ja riko niiden rakenne haarukalla sekä mittaa kolmannelle lautaselle pankojauhot.

4 Pyörittele kalat ensin maissijauhoissa, kasta sitten kananmunaan ja pyörittele lopuksi pankojauhoissa.

5 Mittaa rypsiöljy paistinpannulle. Öljykerroksen tulisi ulottua paistettavia nugetteja noin puoleenväliin.

6 Kuumenna rypsiöljy väreileväksi ja aseta nugetit varovasti yksitellen öljyyn paistumaan. Vahdi nugetteja koko paiston ajan ja laita liettä matalammalle lämmölle, jos öljy alkaa tummentua liikaa. Paista nugetteja noin 6–8 minuuttia ja käännä kerran paiston aikana. Nugetit ovat valmiita, kun ne ovat kullanruskeita ja kala on kokonaan kypsää (varmista kypsyys yhdestä nugetista).

7 Nosta kypsät nugetit reikäkauhan avulla ritilälle, jonka alla on talouspaperi. Tarjoile ruohosipuli-sitruunajugurtin kanssa.

Ruohosipuli-sitruunajugurtti

150 g bulgarianjugurttia tai muuta rasvaista jugurttia

1 rkl ruohosipulisilppua

0,5 tl suolaa

0,25 tl mustapippurirouhetta

0,5 sitruunan kuori ja mehu

1 Sekoita bulgarianjugurtin joukkoon ruohosipuli, suola ja pippuri.

2 Raasta joukkoon sitruunan kuori ja purista jugurttiin sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi.

Haukipihvit

4 annosta

300 g nahatonta haukifilettä

1 kananmuna

70 g piparjuurituorejuustoa

2 dl ruokakermaa

1 tl suolaa

1 dl sipulinvartta

1 dl perunajauhoja

voita paistamiseen

1 Poista haukifileistä helposti poistettavissa olevat ruodot ja pilko kala paloiksi.

2 Laita haukifileet, kananmuna, tuorejuusto ja ruokakerma kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Voit käyttää myös yleiskonetta.

3 Mausta massa suolalla.

4 Hienonna sipulinvarret ja lisää massan joukkoon käännellen. Lisää lopuksi joukkoon perunajauhot ja sekoita tasaiseksi. Jätä turpoamaan noin puoleksi tunniksi.

5 Ruskista pannulla voita ja lusikoi massa pihveiksi pannulle. Taikinasta tulee noin kahdeksan pihviä. Paista pihvejä 8–10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Käännä pihvit paiston aikana kerran.

Haukicurry

4 annosta

1 rkl oliiviöljyä

1 sipuli varsineen

2 cm pala ikivääriä

1 rkl garam masalaa

1 tl kurkumaa

1 punainen mieto chili

2 porkkanaa

1 purkki (400 ml) kookosmaitoa

2 dl vettä

300 g nahatonta haukifilettä

300 g pakastettuja tai tuoreita sokeriherneitä

suolaa

1 limen mehu

1 Hienonna sipuli ja kuullota oliiviöljyssä pehmeäksi.

2 Raasta inkivääri ja hienonna chili. Lisää pannulle inkivääriraaste, chili, garam masala ja kurkuma. Jätä miedolle lämmölle hetkeksi paistumaan.

3 Kuori ja pilko porkkanat, lisää pannulle.

4 Kaada pannulle kookosmaito. Huuhtele purkki kahdella desilitralla vettä ja lisää vesi pannulle. Kuumenna kiehuvaksi.

5 Leikkaa haukifileet paloiksi – välttele leikkaamasta ruotoja mukaan paloihin ja poista mahdolliset ruodot paloista pinseteillä.

6 Lisää haukipalat ja sokeriherneet kastikkeeseen. Kypsennä noin 5 minuuttia, kunnes kalat ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa suolaa ja purista lopuksi joukkoon limen mehu. Tarjoile esimerkiksi basmatiriisin kanssa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut