Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Suomessa on todettu 22 apinarokkotartuntaa – kaikki sairastuneet ovat miehiä

Suomessa on todettu tähän mennessä 22 apinarokkotapausta, kertoo THL tiedotteessaan.

Suurin osa tartunnoista on saatu ulkomailla. Osa tartunnoista on kuitenkin saatu kotimaassa, joten tartunnan mahdollisuus myös Suomessa kannattaa huomioida. Kaikki tartunnan saaneet ovat miehiä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmalla on todettu tammikuun 2022 alun jälkeen yhteensä 23 351 laboratoriovarmennettua apinarokkotartuntaa. Eniten tapauksia on ollut Britanniassa, Espanjassa, Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Kaikkiaan tartuntoja on ollut 83:ssa eri maassa.

Apinarokkoon sairastuneen lähikontaktien määritelmää on osin täydennetty ja täsmennetty elokuun alussa. Tärkein lähikontaktiryhmä ovat edelleen sairastuneen seksikontaktit.

Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Kuka tahansa voi saada tartunnan, mutta WHO:n mukaan tartuntoja on ollut etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, sekä uusia tai useita eri kumppaneita. Kondomi suojaa oikein käytettynä useilta seksitaudeilta, mutta se ei anna riittävää suojaa apinarokkoa vastaan. Tartunnan riski on tärkeä huomioida erityisesti, jos seksikontaktit ovat uusia tai niitä on useita.