Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väkivahva Sipoon susi Emmeth Salo nosti itsensä tuplamestariksi – tänäkin vuonna hallussa sekä Euroopan että maailmanmestaruus

Penkkipunnerrus on vahvasti myös tekninen laji. Salolta hylättiin EM-kisoissa kaksi kovinta nostoa.

Hallitseva maailmanmestari, syntysipoolainen Emmeth Salo kilpaili jälleen kerran voitokkaasti. Penkkipunnerruksen EM-kisat kilpailtiin Budapestissa Unkarissa ja mestariksi kruunattiin Salo. Näin sipoolaislähtöiselle Salolle tuli kultaa myös EM-kisoista. Salon voitto oli Suomen maajoukkueen ainoa avoimen luokan kultamitali. Emmeth on nyt siis tänäkin vuonna sekä hallitseva Euroopan, että maailmanmestari. Tämä oli Salolle urallaan toinen avoimen luokan EM-kulta.

– Olen tyytyväinen siihen, että voitin luokkani mestaruuden. Vähän jäi harmittamaan, että tuomarit hylkäsivät kaksi parasta nostoa. Joka tapauksessa kausi on mennyt hyvin ja jatkuu vielä SFI:n mestaruuskilpailuissa Maarianhaminassa.

Emmeth on klassisen penkkipunnerruksen maailman rankingin kärjessä naisten alle 84 kilogramman painoluokassa. Tavoite oli kohentaa omia SE-lukemia, joka olisi tarkoittanut 135 kg:n nostoa. Tällä kertaa aloituspainot 120 kiloa riitti voittoon asti. Yritykset 127,5 ja 130 kilosta olivat hyviä, mutta tällä kertaa Salo ei saanut näitä nostoja hyväksyttävästi tehtyä.

Kaksi jälkimmäistä nostoa hylättiin, kun takapuoli ei pysynyt penkissä kiinni. Juryn hylkäämät nostot nousivat varmasti Emmethin suorille käsille, mutta kaksi tuomaria kolmesta näki ilmaa penkin ja nostajan välissä. Salo nosti ensimmäisellään varman tuloksen.

Olen hyvässä kunnossa.

Emmeth Salo

– Onneksi 120 kiloa toi ykkösnostajan paikan. Ensimmäinen vuosi avoimessa luokassa alkoi upeasti tuplamestaruudella, Emmeth iloitsee.

Nuoruudessa Salo (ent. Törrönen) kuului Suomen junioreiden kärkeen heittolajeissa. Vahva yleisurheilun lajitausta auttoi nousemaan ensin voimanoston junioreiden kärkeen ja sitä kautta lajiksi on valikoitunut penkkipunnerrus. Salo on ainoa (ex-) yleisurheilija, joka tänä vuonna voitti MM-kultaa.

– Kuulantyöntö oli mieluisin laji, mutta nyt ei taida paikat kestää aloittaa laji uudestaan. Jatketaan penkin parissa, se tuntuu parhaalta.

Isä Jari Törrönen kertoo, että helteisen kuuma Budapest ei päästänyt kilpailijoita ja huoltajia helpolla.

– Oli hienoa nähdä valmentajana, kuinka Emmethin aloitus lähti varmasti ja toi heti tuloksen. Olen tyytyväinen, että taktiikka onnistui aloitusnostossa ja se toi voiton. Minä henkilökohtaisesti en nähnyt mitään vikaa kahdessa jälkimmäisessä nostossa. Emmethin takapuoli ei minusta noussut penkistä, mutta jokin asia nostossa tuomareita ei miellyttänyt. Kaksi jälkimmäistä nostoa tulivat helposti suorille käsille, Törrönen sanoo.

– Minulla on jalat leveällä ja olen vahva, niin luulevat nostoani vilpilliseksi. Toivon vain, että katsoisivat asentoani oikeasta suunnasta, niin näkisivät ettei siinä ole mitään väärää. Kaikki raudat nousivat kevyesti, niin kai se ärsytti tuomareita.

Seuraava kansainvälinen arvokisa on ensi keväänä Etelä-Afrikan Sun Cityssä järjestettävä klassisen penkkipunnerruksen MM-kisa. Ranska isännöi sitten EM-kisoja, joten matkabudjetti Salolla on mietinnän alla.

– Katsotaan ensin SM-kisat vuoden alussa ja mietitään sitten jatkoa. Taloudellisesti tarvitsen apua ensi vuoden kisamatkoihin, tukijoita ei ole liikaa tässä lajissa, Emmeth miettii.