Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoolaispoliitikot eivät niele Sipoon Energian korotuksia – aloitteessa vaaditaan asiakkaille oleellisesti markkinahintaa matalampia hintoja

Sipoossa paikallispoliitikot ovat reagoineet voimakkaasti Keravan Energian hinnankorotuksiin. 24 valtuutettua jätti maanantaina 5.9. aloitteen, jossa vaaditaan omistajaohjauskeskustelujen käynnistämistä niin, että Keravan/Sipoon Energia tarjoaisi sähköenergiaa Sipoon ja Keravan asukkaille markkinahintaa oleellisesti matalammalla hinnalla.

– Tämä voi tarkoittaa myös väliaikaisten tappioiden hyväksymistä sähköenergian myyntiliiketoiminnassa kriisitilanteen vuoksi, todetaan Heikki Vestmanin (kok.) ja 23 muun sipoolaisvaltuutetun allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa.

Hän kertoo sähköpostitse Keski-Uusimaalle saaneensa keravalaisilta ja sipoolaisilta sähkölämmittäjiltä valtavasti yhteydenottoja Keravan Energian sähköenergian hinnankorotuksista.

– 31.8. tiedotettu uusi sopimustyyppi keravalaisille ja sipoolaisille on edelleen hintatasoltaan liian korkea ja on yleistä markkinahinnan tasoa. Porvoon Energialla hinta porvoolaisille toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa on edelleen 8,9 snt/kWh. Porvoon Energian oma sähkön tuotanto on myös hakkeen polttoon perustuvaa CHP-tuotantoa, huomauttaa Vestman.

Vaikeimmassa asemassa sähkökriisissä ovat sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvat suomalaiset.

Maanantaina jätetyssä valtuustoaloitteessa todetaan määräaikaisten kuluttajasähkösopimusten hintojen moninkertaistuneen.

– Viime vuoden heinäkuussa sähkösopimusten hinta oli keskimäärin 5,7 snt/kWh. Määräaikaista sähkösopimusta ei saanut maanantaina Energiaviraston sahkonhinta.fi-vertailun mukaan Sipoon alueelle alle 40 snt/kWh. Tämä tarkoittaa, että 20 000 kWh vuodessa kuluttavan omakotitalon lämmityskulut ovat nousseet noin 1 000 eurosta lähes 10 000 euroon. Vaikeimmassa asemassa sähkökriisissä ovat sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvat suomalaiset, kuten valtaosa sipoolaisista.

Keravan kaupungin enemmistö- ja Sipoon kunnan vähemmistöomistuksessa olevan Keravan Energia Oy:n toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tarjosi kesäkuuhun 2022 sähköä hintaan noin 6 snt/kWh.

– Yhtiö muutti hinnoittelukäytäntöään ja vaihtoi niin sanottuun Varttisähköön, jonka hinta päivittyy kolmen kuukauden välein. Kuukauden päästä 1.10.2022 Keravan Energian Varttisähkösopimus maksaa päiväsähkön osalta 70 snt/kWh ja yösähkön osalta 40 snt/kWh, kuvaillaan valtuustoaloitteeessa.

Keravan Energia on paitsi myyntiyhtiö myös tuotantoyhtiö, muistuttavat valtuustoaloitteen allekirjoittaneet.

– Keravan Energialla on omaa sähkön tuotantoa sekä osuuksia suomalaisissa voimalaitoksissa, joiden tuotanto kattaa yhteensä noin 25 prosenttia Keravan Energian myymästä sähköstä. Tätä tuotantoa vasten Keravan Energian on mahdollista myydä Keravan ja Sipoon asukkaille sähköä markkinahintaa oleellisesti matalammalla hinnalla. Näin paikallinen energiayhtiö voi auttaa osakaskuntien asukkaita sähkökriisin yli sekä samalla vahvistaa mainettaan asukkaiden energiayhtiönä ja markkina-asemaansa alueella. Esimerkiksi Kokkolan Energia on päättänyt toimia näin.

Aloitteessa todetaan Venäjän hyökkäyssodan sekä Euroopan sähköjärjestelmän toimitusvarmuuden puutteiden johtaneen Euroopan laajuiseen sähkökriisiin, joka on nostanut sähkön hinnan tukku- ja kuluttajamarkkinoilla.

– Sähköenergian hinta sähköpörssissä muodostuu siten, että hinnaksi tulee viimeiseksi markkinalle tulleen eli kalleimman tuotantomuodon hinta. EU:n yhteisen sähkömarkkinan kautta Keski-Euroopan kaasupulan vuoksi kalliin kaasusähkön hinta nostaa kaiken sähkön pörssihintaa myös Suomessa. Sähkömarkkinamalli ei siten sähkökriisin vuoksi tuota markkinahintaa, joka heijastelisi sähkön todellisia tuotantokustannuksia Suomessa. Vertailun tuulivoiman tuotantokustannus on Suomessa suuruusluokkaa noin 30-40 euroa/MWh ja hakkeella käyvän CHP-laitoksessa tuotetun sähkön 40-50 euroa/MWh. Suomessa sähkön pörssihinta oli maanantaina 360 euroa/MWh. Sähkön markkinahinta tuottaa näin suomalaisille sähkön tuottajille potentiaalisesti mittavat tuotot, arvoidaan valtuustoaloitteessa.