Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luulitko, että silmälasit suojaavat koronalta? – Tässä uusin tutkimustieto asiasta

Silmälaseja käyttävät eivät tuoreen tutkimuksen perusteella säästy koronavirusinfektiolta muita todennäköisemmin, vaikka sellaisiakin tutkimustuloksia on saatu. Asiasta kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tutkimus julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä ja se perustuu 1 300 samassa yhtiössä eri tehtävissä työskentelevän ruotsalaisen ja tanskalaisen seurantaan. Osallistujat tekivät vapaaehtoisia koronatestejä ensimmäisen korona-aallon aikana kesä–elokuussa 2020.

Aluksi tulokset viittasivat siihen, että silmälaseja käyttävät säästyivät koronatartunnalta muita todennäköisemmin, mutta yhteys heikkeni, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, työtehtävät ja päivittäisten ihmiskontaktien määrä.

Silmälasien on ajateltu suojaavan tartunnalta, koska silmälaseja käyttävät koskevat silmiään ja silmien seutua muita vähemmän. Lisäksi lasit saattavat suojata pisaratartunnoilta.

Nyt julkaistujen tulosten valossa suojavaikutuksia ei näyttäisi olevan, mutta tutkimuksen menetelmällisten ongelmien vuoksi täyttä varmuutta asiasta ei ole.