Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Fingrid varoittaa: Näin Suomesta voi katketa sähkö useaksi päiväksi keskellä talvea – "Vakava paikka"

Sähköyhtiö Fingrid varoittaa, että sähköpula voi uhata Suomea talvella. Yhtiö tiedotti jo elokuussa, että riskejä sähkön loppumiseen talviaikaan on useampia.

– Sähköpulan mahdollisuus on vakava paikka. Siihen on kuitenkin suunniteltu selkeät toimintamallit. Niitä suunnitelmia on tarkennettu erityisesti kymmenen viime vuoden aikana. Niitä on harjoiteltu ja harjoitellaan, toteaa voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen Huoltovarmuuskeskuksesta Helsingin Sanomissa.

Yksi riskitekijöistä on yhtiön mukaan käytössä olevien merkittävien kotimaisten voimalaitosten tai sähkönsiirtoyhteyksien vikaantumiset. Silloin voi syntyä tilanne, jossa talven kovilla pakkasilla koko Suomen sähköverkko kaatuu juuri suuren kulutuksen aikana.

– Siinä tilanteessa pelinrakentaja on kantaverkkoyhtiö Fingrid. Heillä on sähkömarkkina-asetuksessa määritelty järjestelmävastuu, jonka nojalla he ovat velvoitettuja ja oikeutettuja tekemään monia asioita alkaen suunnittelusta ja tilanteen raamin luomisesta, Nieminen sanoo.

Asiaa säädellään kolmiportaisen asteikon avulla.

– Jos ajaudutaan sähköpulaan, heillä (Fingrid) on hyvin suuret valtuudet tehdä asioita ja rajoittaa kulutusta, ettei sähköverkko kaatuisi.