Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus kielsi teho-osastojen hoitajalakot – Lindén Ylellä: potilasturvallisuuslakia viedään silti eteenpäin

Helsingin käräjäoikeus on perunut hoitajajärjestöjen teho-osastolle suunnitteleman lakon, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Mediatietojen mukaan käräjäoikeus kielsi hoitajalakkojen järjestämisen myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super suunnittelivat teho-osastoille lakkoja ensi viikolla. Sairaanhoitopiirit hakivat käräjäoikeudesta väliaikaista turvaamistoimea, jolla lakot kiellettäisiin tuntuvan uhkasakon uhalla.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Ylen mukaan käräjäoikeus määräsi kummallekin hoitajajärjestölle miljoonan euron uhkasakon kussakin sairaanhoitopiirissä eli yhteensä 6 miljoonaa euroa.

– Päätöksen myötä pystymme osaltaan turvaamaan tehohoidon sitä tarvitseville potilaille. Pidämme hyvin tärkeänä, että sopu tässä työtaistelukiistassa saavutettaisiin mahdollisimman pian, sanoo tiedotteessa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Oikeuden päätöksen mukaan hoitajat eivät voi toteuttaa teho-osaston lakkoa samalla suunnitelmalla myöhemminkään.

Oikeuden päätökset ei poista tarvetta uudelle potilasturvallisuuslaille, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) Ylen jutussa.

– Lain tarkoitus ei ole kieltää lakkoja. Lain mahdollisuus on se, että voidaan määrätä suojelutyöhön ihmisiä lakon vallitessa. Nyt on oletettavasti muitakin työtaistelutoimia kenties tulossa, eli kyllä me tänään esittelemme lain eduskunnalle ja käymme tämän lähetekeskustelun, Lindén kommentoi asiaa Ylelle eduskunnassa keskiviikkona iltapäivällä.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo Ylelle, että potilasturvallisuuslain käsittely jatkuu eduskunnassa normaaliin tapaan. Lohi huomauttaa, että käräjäoikeuden turvaamistoimet koskevat tiettyjä lakkoja, mutta laki on yleisempi.