Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vestman ja Kopra: Venäjän liikekannallepanoa Suomeen pakenevat asevelvolliset voivat muodostaa uhkan kansalliselle turvallisuudelle

Hallituksen on otettava selkeästi kantaa siihen, ettei Suomi ota vastaan liikekannallepanoa pakenevia venäläisiä turvapaikanhakijoina, vaativat Kokoomuksen kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Heikki Vestman ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, puolustusvaliokunnan jäsen Jukka Kopra.

Baltian maissa on linjaus jo tehty.

– Turvapaikka Suomessa ei kuulu sotaa kannattaville tai sen hiljaa hyväksyneille venäläisille, jotka yrittävät nyt paeta liikekannallepanoa. Asevelvollisuus tai liikekannallepano ei anna laillista oikeutta turvapaikkaan eikä pidäkään antaa, Vestman sanoo kannanotossa.

On ennen kuulumatonta ja vaarallista, että hallitus alkaisi tarjota turvapaikkaa, edes vihjaa sen mahdollisuudesta, hyökkäyssotaa käyvän Venäjän reserviläisille.

Vaikka Suomen itaraja on nyt rauhallinen, Kopra muistuttaa Venäjän arvaamattomuudesta.

– Yksi skenaario on, että liikekannallepano tuo rajalle merkittävän määrän mobilisointitoimia pakenevia asevelvollisuusikäisiä venäläisiä turvapaikanhakijoita, Kopra jatkaa tiedotteessa.

Vestmanin mukaan venäläiset asevelvolliset Suomessa voivat muodostaa jo turvapaikan hakuprosessin aikana uhkan kansalliselle turvallisuudelle. Asevelvollisia miehiä on Venäjällä miljoonia.

– Venäjän mukaan se on sodassa paitsi Ukrainaa koko länttä vastaan. On ennen kuulumatonta ja vaarallista, että hallitus alkaisi tarjota turvapaikkaa, edes vihjaa sen mahdollisuudesta, hyökkäyssotaa käyvän Venäjän reserviläisille. Hallitukselta tarvitaan selkeä viesti, että asevelvollisuutta pakeneminen ei ole mikään oikeus turvapaikkaan ja sitä on turha yrittää hakea, Vestman sanoo.

Vestman peräänkuuluttaa hallitukselta valmiutta käyttää kesällä säädettyä rajansulkupykälää.

– Sen perusteella hallitus voi sulkea itärajan rajanylityspaikat laajamittaisen maahantulon vuoksi, jos se vaarantaa kansallista turvallisuutta tai yleistä järjestystä, Vestman päättää.

Korjattu 23.9. kello 19.27 kirjoitusvirhe otsikossa.