Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore tutkimus: Tämän ikäistä työntekijää työnantaja arvostaa eniten – Kuulutko joukkoon?

Noin puolet työnantajista arvioi, että yli 55-vuotiaiden työntekijöiden kyky ratkaista ongelmia sekä tiedot ja taidot ovat paremmat kuin työntekijöillä keskimäärin, ilmenee Eläketurvakeskuksen uudesta tutkimuksesta.

Lähes yhtä myönteisesti työnantajat arvioivat yli 55-vuotiaiden yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, työmotivaatiota sekä johtamis- ja esimiestaitoja.

– Monissa ominaisuuksissa, kuten itsenäisyydessä ja luotettavuudessa, työnantajat pitävät yli 55-vuotiaita joko samanlaisina tai parempina kuin työntekijöitä keskimäärin, sanoo erikoistutkija Noora Järnefelt Eläketurvakeskuksen tiedotteessa.

Järnefeltin mukaan joissakin aiemmissa tutkimuksissa työnantajilta on kysytty yli 55-vuotiaista tavalla, joka on vahvistanut kielteisiä mielikuvia.

– On kysytty esimerkiksi uusimpien teknologioiden osaamisesta eikä työssä yleisesti tarvittavasta osaamisesta, hän kuvaa.

Merkittävä osa työnantajista on sitä mieltä, että yli 55-vuotiaiden valmius oppia uusia asioita ja kyky sopeutua muutoksiin ovat heikompia kuin työntekijöillä keskimäärin. Näin arvioi noin 40 prosenttia vastaajista.

– Yli puolet työnantajista on kuitenkin sitä mieltä, että näissäkin ominaisuuksissa vanhemmat työntekijät pärjäävät vähintään yhtä hyvin kuin työntekijät keskimäärin, Järnefelt toteaa tiedotteessa.

Etk:n tutkimus perustuu kyselyyn yksityisen ja julkisen sektorin työnantajille vuonna 2021. Vastauksia saatiin noin 1 700 toimipaikasta.