Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hybridityö on uusi työelämän normaali – Asiantuntijat näkevät nykytilanteessa sekä hyötyjä että haittoja

Niin sanotusta hybridityöstä eli lähi- ja etätyön yhdistelmästä on tullut työelämän uusi normaali monilla aloilla. Korona-aikana vakiintuneet käytännöt etätyön hyödyntämisestä ovat tulleet ainakin osittain jäädäkseen. Paluuta entiseen tuskin on.

On hyvä silti muistaa, että paljon on myös aloja joilla työtä on olosuhteiden pakosta tehty paikan päällä ja tullaan tekemään jatkossakin.

Asiantuntijat näkevät nykytilanteessa sekä hyötyjä että haittoja, niin työntekijän kuin työnantajan kannalta.

Työterveyslaitoksen mukaan etätyöhön liittyvissä kokemuksissa on paljon yksilöllisiä eroja. Siihen vaikuttavat muun muassa henkilön työkokemus, persoona sekä työskentelyolosuhteet ja perhetilanne kotona. Monet kokevat etätyön lisäävän hyvinvointiaan, mutta osa saattaa kokea eristyneisyyttä ja tylsistymistä. On tärkeää tiedostaa riskit ja oppia välttämään niitä.

Työpaikoilla kannattaa pohtia, miten lisääntyvä etätyö muuttaa organisaation käytäntöjä ja johtamista sekä miten etänä työskentelevän henkilöstön työkykyä voidaan tukea.

Etätyössä hyvinvointia edistävät pääosin samat johtamisen tavat kuin lähijohtamisessakin: työn hallinnan tunteen tukeminen, arvostus ja ponnistelusta palkitseminen, oikeudenmukaisuus, saatavilla oleminen ja työn merkityksellisyyden ylläpitäminen.

Työterveyslaitoksen mukaan etätyön riskejä ja haasteita työntekijälle ovat esimerkiksi työajan venyminen sekä työn ja vapaa-ajan sekoittuminen. Tämä taas voi johtaa työajan venymiseen ja liiallisen kuormittumiseen.

Kotona työskentely vaatii myös sopeutumista muulta perheeltä ja aina tilat tai kalusteetkaan eivät ole kotona työskentelyyn optimaalisia. Kotoa työskentely voi myös lisätä yksinäisyyden ja eristyneisyyden kokemuksia ja tunnetta riittämättömästä tuesta esihenkilöltä tai muilta työtovereilta.

Mitä hyvää etätöiden lisääntyminen sitten voi tuoda työntekijälle?

Työterveyslaitoksen mukaan näitä ovat esimerkiksi työajan joustavuus ja parempi rytmittäminen omien tarpeiden mukaan. Myös työrauha ja keskittyminen voi parantua kotona työskennellessä.

Yksi konkreettinen etu on ajan ja rahan säästäminen työmatkoissa sekä työskentely poikkeustilanteissa.

Rekry2022 messut Järvenpäässä 4.10. Aino-Areenalla