Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiekirkkojen suosio kasvoi – yksi temppeli ruuhkautui rottien ansiosta

Noin 260 luterilaista ja ortodoksista kirkkoa piti kuluneena kesänä ovensa auki eri puolilla Suomea aina Tammisaaresta Utsjoelle saakka.

Matkareittien varsille sijoittuvat kirkot ovat madaltaneet ihmisten kynnystä tulla kirkkoihin, ja niiden rauhallinen tunnelma on tarjonnut levähdyspaikan kiireiselle ihmiselle.

Lähes jokaisella paikkakunnalla kirkko on yksi tärkeimmistä merkkirakennuksista – on se sitten uusi tai vanha. Tiekirkot hyvin hoidettuine ympäristöineen tarjoavat historian havinaa, tunnelmaa, arkkitehtuuria ja erityisesti mahdollisuuden hiljentymiselle. 

Kesän 2022 kävijämääriltään suosituimpien kirkkojen listalla olivat muun muassa Turun tuomiokirkko (62 013 kävijää), Oulun tuomiokirkko (11 900), Tammisaaren kirkko (11 710) sekä Finlaysonin kirkon Lasten katedraali Tampereella (9 166).

Hattulan seurakuntaan kuuluvan Pyhän Ristin kirkon kävijämäärä (13 730) liki kolminkertaistui verrattuna aikaan ennen koronavuosia. Seurakunnasta arvellaankin, että kasvanut mielenkiinto kirkkoa kohtaan on ainakin osaksi seurausta Anneli Kannon Rottien pyhimys -kirjasta.

Uusina kirkkoina mukaan tulivat Karstulan kappeliseurakunnan kirkko, Oulunsalon kirkko Oulussa ja Ivalon kirkko Inarissa.

Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa.

Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja.

Tiekirkot vaihtelevat jonkin verran vuosittain. Uusia kirkkoja liittyy Tiekirkko-ketjuun ja osa kirkoista pitää välivuotta muun muassa korjaustöiden vuoksi. Osa kirkoista on auki ympäri vuoden.