Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi selvitti Suomen liikenteestä: Rattijuoppojen määrä on kasvanut, maistelleiden määrä vähentynyt

Rattijuoppojen määrä Suomen maanteillä on kasvanut kuluvana vuonna. Alle rangaistavan rattijuopumusrajan ajaneiden kuljettajien määrä sen sijaan on vähentynyt. Asiaa selviää poliisin vuosittain tekemästä R-tutkimuksesta.

Tämän syksyn ratsioissa poliisi puhallutti 39 487 kuljettajaa. Rattijuopoiksi kirjattiin 73 kuljettajaa (0,18 prosenttia). Alkoholia nauttineita, mutta alle rajan jääneitä oli 248 (0,63 prosenttia).

– Rattijuoppojen määrä liikennevirrassa lisääntyi hieman aikaisempiin vuosiin verrattuna, mutta alle langettavan rattijuopumusrajan jääneiden kuljettajien määrä vähentyi hieman, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kertoo tiedotteesta.

Liikennevirrasta poimitut kuljettajat puhallutetaan seulontamittarilla. Puhalluksen jäädessä alle rangaistavuuden rajan eli 0,50 promillea tai 0,22 mg/l hengitysilmassa kuljettaja kirjataan alkoholia maistelleeksi.

Seulontatuloksen ylittäessä rangaistavuuden rajan kuljettaja toimitetaan joko tarkkuusalkometrimittaukseen tai verikokeeseen. Alkoholipitoisuuden ylittäessä rangaistavuuden rajan kuljettaja kirjataan tutkimuksessa rattijuopoksi (taulukoissa nimikkeellä "R-juopot").

Huumeiden ja lääkeaineiden vaikutuksena alaisista kuljettajista ei tehdä varsinaista tutkimusta, mutta myös niiden määrää seurataan tutkimusratsioissa. Tänä vuonna niitä jäi kiinni 15, kun vuonna 2018 kiinni jääneitä oli kymmenen kuljettajaa.

Vuosittain valtakunnallisissa ratsioissa puhallutetaan keskimäärin yli 100 000 kuljettajaa. Kuitenkin vuosina 2018 ja 2022 on järjestetty vain toinen vuoden ratsioista ja puhallutettujen autoilijoiden määrä on ollut noin 40 000. Tutkimuksia ei järjestetty vuosien 2018 ja 2022 välillä koronaviruksen takia.