Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensi viikolla taivas pimenee koko Suomessa – muista silti suojalasit

Suomessa koetaan ensi tiistaina osittainen auringonpimennys. Pimennys on näyttävin maan pohjoisimmassa osassa ja se on parhaiten näkyvissä puolenpäivän aikaan.

Utsjoella Auringon halkaisijasta peittyy parhaimmillaan 69 prosenttia ja Maarianhaminassakin 59 prosenttia.

Tämänkertainen auringonpimennys ei näy missään täydellisenä. Suurimmillaan pimennys on Siperiassa, jossa Auringosta peittyy Kuun taakse 86 prosenttia.

Lue lisää: "Näyttää kuin joku olisi haukannut auringosta palan pois"

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa muistuttaa, että auringonpimennystä katsoessa silmät tulee suojata hyvin. Oleellista on, ettei Aurinkoon katso suoraan.

Valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei missään nimessä tule käyttää pimennyksen tarkkailuun.

Ursa järjestää pimennyksen seurantatapahtuman Helsingissä Kaivopuiston tähtitornilla kello 12 alkaen, mikäli taivas on riittävän selkeä pimennyksen seuraamiseen.

Edellisen kerran Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys kesäkuussa 2021 ja seuraava osittainen pimennys nähdään koko maassa maaliskuussa 2025.

Täydellinen pimennys havaitaan samalla paikkakunnalla keskimäärin kerran 400 vuodessa. Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran tämä tapahtuu vasta lokakuussa 2126.