Suurimmat pankkiryhmät nostavat kuluvana syksynä primekorkojaan tuntuvasti: mittavimmillaan korot jopa kaksinkertaistuvat. Primen korotukset vaikuttavat niin asunto- kuin opintolainoja ottaneisiin velallisiin.
Koronnosto perustuu markkinakorkojen nousuun.
Prime on pankkikohtainen viitekorko, jonka muutoksesta pankki päättää. Muutokset perustuvat lähinnä odotettavissa olevaan markkinakorkojen kehitykseen ja inflaatio-odotuksiin sekä talouden yleisiin kehitysnäkymiin.
OP-ryhmä nostaa primekorkoaan 0,75 prosentista 1,5 prosenttiin. Muutos tulee voimaan 31. lokakuuta. Edellisen kerran OP nosti korkoa 0,25 prosentista 0,75 prosenttiin. Muutos tuli voimaan 12. syyskuuta. Tätä ennen OP-prime muuttui huhtikuussa 2018.
Danske Bankin prime nousee 24. lokakuuta 0,40 prosentista 0,55 prosenttiin. Edellisen kerran korko nousi 25. heinäkuuta 0,30 prosentista 0,40 prosenttiin.
Nordea puolestaan on päättänyt nostaa korkoa 1. lokakuuta alkaen 0,80 prosentista 1,70 prosenttiin. Edellinen nosto toteutui 1. kesäkuuta. Prime on Nordealla viitekorkona sekä talletuksissa että asuntolainoissa.
Myönnetyt asuntolainat ovat OP:ssa keskimäärin noin 100 000 euron suuruisia. Primen nousun vaikutus tällaisen lainan maksuerään on 36 euroa kuukaudessa. Summa on noin 430 euroa vuodessa.
– Opintolainat puolestaan ovat keskimäärin 10 000 euron kokoisia, ja koron nousun vaikutus tällaisen lainan maksuerään on noin neljä euroa kuussa eli 50 euroa vuodessa, laskee asuntorahoituksesta vastaava johtaja Hanna Heinonen OP:sta.
Valtaosa OP:n asunto- ja opintolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin ja noin viidesosa opintolainoista on sidottu primeen.
Danske Bankin tyypillinen uusi asuntolaina on noin 185 000 euroa. Esimerkiksi tässä summassa prosenttiyksikön koron nousu nostaa korkokuluja 1 850 euroa vuodessa eli noin 154 euroa kuukaudessa.
Danskessa primekorkoa ei juuri ole käytössä nykyisissä asuntolainoissa, mutta se on viitekorkona pankin kotilainoissa.
– Se on käytännössä käänteinen asuntolaina. Kotilainassa asiakas voi hyödyntää asunto-omaisuuttaan lisätuloksi eläkkeen rinnalle tai muuten haluamallaan tavalla ilman, että asiakkaan täytyy myydä asunto tai muuttaa pois omasta kodista, mainitsee laina-asiantuntijakeskuksen johtaja Mikko Jurvainen Danske Bankista.
Yhä useampi asuntovelallinen on kiinnostunut jo lainakeskusteluiden aikana korkosuojauksesta.
Hanna Heinosen mukaan noin joka kolmas OP:n asuntolaina-asiakkaista on suojautunut korkojen nousulta joko korkokatolla tai kiinteällä korolla.
Myös Danske Bankissa joka kolmas asiakas ottaa asuntolainaan korkosuojauksen, esimerkiksi korkoputken tai kiinteän koron jakson.
– Asuntolainan alkuun otettu korkosuojaus pienentää asiakkaan korkoriskiä merkittävästi, koska laina ehtii lyhentyä huomattavasti sen aikana, kertoo Dansken Mikko Jurvainen.
Nordeasta ei vielä tässä vaiheessa haluttu tarkemmin kommentoida primekoron noston vaikutuksista asiakkaisiin.