Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kysykää Esko Aholta ja Iiro Viinaselta miltä tuntuu voittaa vaalit" – Kevät on täynnä kriisejä, arvioi keskustan entinen puoluesihteeri

Politiikka: Keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen on arvioitu valmistelevan yhteistä puoluetta Timo Soinin kanssa. Tämän hankkeen hän tyrmää heti kättelyssä.

Tulevat kuukaudet tuovat Suomeen ja Eurooppaan paljon kriisejä, sanoo Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

– Kansallisesti on energiakriisi, syvenevä lama ja ruokakriisi ja kaikki tämä ennen vaaleja. Maanosaa piiskaa euro- ja pankkikriisi. Ensi vuoden valtionvelka ei todellakaan ole kahdeksan miljardia, vaan 20 miljardia. Korko on noussut jo yhdestä kolmeen ja siihen marginaalit päälle, tällä vauhdilla korkotaso on jo viisi tai kuusi prosenttia keväällä. Yhteiskunta joutuu keräämään rahaa kymmenen miljardia pelkästään korkojen maksuun.

Tällä hetkellä kokoomus jyrää gallupeissa. Kyselytutkimuksille hän ei tässä kohtaa anna liikaa painoarvoa.

– Tapahtumia tulee olemaan ennen vaaleja sen verran, että tässä vaiheessa tehdyillä gallupeilla ei ole hirveästi merkitystä, hän aloittaa.

Korhonen ei haluaisi olla kevään vaalivoittajan housuissa.

– Vaalivoittaja ei varmasti tunne olonsa mitenkään voittajaksi. Kysykää Esko Aholta, miltä tuntui voittaa vaalit keväällä 1991. Tai Iiro Viinaselta. Molemmilta voi kysyä, miltä tuntuu kun kaikki romahtaa.

Arvostan heitä, jotka haluavat ehdolle vaaleissa ja päättämään asioista. He ovat rohkeita ihmisiä.

Korhonen on seuraillut julkisuudesta uusia kasvoja, jotka ovat lähdössä eduskuntavaaleihin. Erikseen hän nostaa esiin Liike Nytin riveistä Arkadianmäelle pyrkivän painonnostaja Anni Vuohijoen.

– Arvostan heitä, jotka haluavat ehdolle vaaleissa ja päättämään asioista. He ovat rohkeita ihmisiä.

Kriisejä on tulossa, mutta löytääkö Korhonen niihin jotain ratkaisuja? Ainakin yhden.

– Iso ratkaisu on kansallinen yhtenäisyys. Sen kautta löytyy vastaus moneen haasteeseen. Kansan pitää olla yhtenäinen, muuten olemme hukassa. Nopeat toimenpiteet sotilasliitto Natoon liittymisen suhteen kertovat siitä, että kansakin osaa onneksi olla yhtenäinen. Siinä prosessissa pistettiin kaikki uusiksi, mutta me pystymme siihen, Korhonen sanoo.

Korhonen on jättänyt politiikan, mutta edelleen aktiivisesti tekemisissä politiikasta tuttujen nimien kanssa. Perussuomalaisten Isä Timo Soini, puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) ja Pohjanmaalta ehdolle eduskuntavaaleissa asettuva entinen puoluesihteeri Panu Laturi (vihr.) ovat Korhosen kanssa säännöllisesti tekemisissä.

– Pidän yhteyttä kaikkiin. Näiden lisäksi kannattaa mainita (Antti) Kurvinen, Pohjanmaan oma keskustalainen ministeri Kauhavalta. Yhteyksiä pidetään perussuomalaisten koviin järjestöjyriin ja sosialidemokraattien koviin osaajiin, Korhonen täsmentää.

Soini on nähty viime aikoina Seinäjoella niin monta kertaa, että viestit kentältä ovat kertoneet Soinin ja Korhosen virittelevän omaa puoluehanketta. Molemmilla voisi olla kana kynittävänään entisten puolueidensa kanssa: potentiaalisesti puoluehanke veisi ääniä niin keskustalta kuin perussuomalaisiltakin...

– Ei pidä paikkaansa, eikä siinä olisi tässä aikaikkunassa mitään järkeäkään. Se on varmaan mahdollista, että muutaman vuoden aikaikkunassa Suomen politiikassa on uusi puolue.

– Minua ei politiikka kuitenkaan enää kiinnosta. Jättäydyin siitä kaksitoista vuotta sitten pois ja kyvyt eivät riitä. Minulla on kolme yritystä hoidettavana, niissä on tarpeeksi. Soinilla on taas neljä puoluetta josta hän voi valita, kiinnostaako, saas nähdä kiinnostaako, Korhonen huomauttaa.

Sinusta ei tule uutta Paavo Väyrystä?

– Ei tule. Paavokin on jäämässä pois. Paavo on kuitenkin jo vanha, 76-vuotias. Luotan siihen, että mielipide ei muutu viikon tai kuukauden päästä.

Korhonen sanoo, että oma suhde entiseen puolueeseen keskustaan on tällä hetkellä myönteinen.

– Kävin juuri Lapin keskustan seminaarissa alustamassa aiheesta "Kuinka voitetaan vaalit".