Sten Enbom oli puoliso, isä ja isoisä (syntynyt 1.6.1931, kuollut 2.10.2022). Perheyrityksessä A.W. Enbom hän toimi myyntipäällikkönä, toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Hän oli pitkäaikainen ja arvostettu kotiseutuyhdistyksen (Sibbo hembygdsförening) puheenjohtaja.
Erityisen kiinnostunut hän kertoi olevansa historiasta, kansankulttuurista, sukututkimuksesta ja valokuvauksesta.
Sten Enbom johti A.W. Enbom -konepajayritystä kunnes lama ja bilateraalisen idänkaupan päättyminen kaatoivat toiminnan. Muutamaa vuotta aikaisemmin hän oli kirjoittanut yhtiön satavuotishistoriikin nimeltä ”100 år hantverkartradition och industriell verksamhet 1984”, minkä jälkeen oli syntynyt useita yrityshistoriikkeja muun muassa Hackmanista, Onnisesta, muutamista Hartwalliin liittyvistä yrityksistä ja henkilöistä, ruotsinkielisestä teknisestä tiedeakatemiasta (Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland r.f.), purjehdusseurasta (Esbo Segelförening rf) ja päätteeksi Ingmanista.
Stenin isä oli ostanut Sälgkullan torpan Immersbystä 1934. Torppaan kuului itse torpparakennuksen lisäksi tavanomaiset navetta, sauna, riihi ja lato. Myöhemmin rakennuksia tuli lisää, kuusi purku-uhan alla ollutta rakennusta ja muutamia pienempiä Stenin itsensä rakentamia: kasvihuone sekä peltisepän- ja sepänpajat.
Sten ja hänen puolisonsa Kerstin muuttivat torppaan 1987. Sten perusti vanhaan navettaan kirjoittajankammion, Kerstin puolestaan talliin puodin joulu- ym. markkinoita varten.
Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajavuosien jälkeen Steniä työllistivät monet kirjahankkeet. Hembrygden-lehteen hän kirjoitti neljästä ”uudesta” Sälgkullan rakennuksesta: tuulimylly 2016, ”Sotilastorppa” 2017, porttikäytävän luhti 2018 sekä luhti, jota laajennettiin vuoden 2019 peltityönäyttelyä varten.
Kotiseutuyhdistys Sibbo hembygdsforskningsförening oli Stenille sekä innoituksen lähde että haaste. Hänet valittiin yhdistyksen hallitukseen varapuheenjohtajaksi 1996.
Puheenjohtajakaudestaan 1997–2010 hän kertoi itse toimittamassaan yhdistyksen Hembrygden-lehdessä vuonna 2014 seuraavasti: ”Vuosikertomukset ja puheenjohtajien tiedotteet tarjosivat runsaasti tietoa tähän tehtävään. Sain tyytyväisenä huomata, miten uudet ideat ja hankkeet synnyttivät innostuneita työryhmiä, jotka tarttuivat toimeen parhaaseen talkoohenkeen. Tässä esitellään nyt runsaasti ihmisiä, jotka ovat tunteneet paikallishistoriaa ja vanhaa rakennustekniikkaa sekä kyenneet kuvaamaan sitä. Nämä sivut kertovat sanoin ja kuvin nimistä, tehtävistä ja monenlaisista tapahtumista. Suuri kiitos kaikille tehdystä työstä ja hyvistä tuloksista!”
Sten on saanut panoksestaan kotiseudun hyväksi Finlands svenska hembygdsförbundin kaikki ansiomerkit: Hopeisen ansiomerkin sekä hopeiset Ansiolevykkeen ja Kotiseutumitalin.
Sibbo hembygdsförening on nimittänyt hänet kunniapuheenjohtajakseen. Muita ansiomerkkejä ovat SHH:n (Svenska Handelshögskolan) ylioppilaskunnan pieni ja suuri ansiomerkki, VVS:n (Värme- och sanitetstekniska föreningen i Finland) kultainen ansiomerkki, vuorineuvos Paavo Suomisen säätiön palkinto (TTKK) ja SFV:n (Svenska folkskolans vänner) kansansivistysmitali. Vuonna 2004 Sten sai myös Sipoon kunnan kulttuuripalkinnon.
Kirjoittaja on Sibbo hembygdsföreningin puheenjohtaja, (Kirjoituksen on suomentanut Kaarina Nazarenko)