Kun sähköpotkulaudoille eli skuuteille tapahtuvien onnettomuuksien aiheuttamien kustannukset nousevat, ratkaisuksi on muun muassa väläytetty skuuttien vakuuttamista pakollisella liikennevakuutuksella.
Olisiko tällainen vakuutus mahdollista toteuttaa ja mitä seurauksia sillä olisi, pohtii blogissaan Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen.
– Sanotaan, että ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Sanonta on ollut usein mielessä sähköpotkulaudoista käytävää keskustelua seuratessa, Jumppanen kertoo blogissaan.
Vajaa kymmenen vuotta sitten kuluttajien arveltiin olevan kiinnostuneita itsetasapainottuvista laitteista eli leijulaudoista.
– Jos joku tuolloin pohti onnettomuuksia, mielikuvat niistä olivat hitaalla nopeudella tapahtuvia kaatumisia leijulaudoilla, Jumppanen kertoo.
Hänen mukaansa kauniina kesäiltoina humalassa ajettujen vakavien sähköpotkulautaturmien sumaa ei tuolloin nähnyt kukaan.
– Enkä muista, että yhdessäkään puheenvuorossa olisi edes väläytetty nykyisen kaltaista sähköpotkulautamaailmaa.
Jumppanen muistuttaa, että sähköpotkulautojen vakuuttamista pakollisella liikennevakuutuksella sääntelee liikennevakuutusdirektiivi.
– Tiettyjen minimivaatimusten osalta Suomen liikennevakuutuslaki ei voi poiketa direktiivistä, mutta kansallisessa lainsäädännössä on jonkin verran myös liikkumavaraa.
Lliikennevakuutusdirektiivi muuttui vuonna 2021. Sen mukaan kevyitä sähkökäyttöisiä ajoneuvoja ei luokitella moottoriajoneuvoiksi, joita koskee liikennevakuuttamisvelvollisuus.
Sen sijaan esimerkiksi Saksassa sähköpotkulaudoille on määrätty tunnistekilpi ja pakollinen liikennevakuutus.
– Mikään ei estä jäsenvaltioita vaatimasta kansallisen lainsäädännön nojalla liikennevakuutusta myös tällaisille ajoneuvoille, Jumppanen muistuttaa.