Pääosa suomalaisista on sitä mieltä, että joulupöytään kuuluu kinkku, mutta uuni on yksi kodin sähkösyöpöistä. Kinkkuja myyvä HKScan antaakin nyt vinkkejä, miten joulukinkun paistossa voi säästää sähköä.
HKScanin mukaan kinkun paisto ei kuluta valtavia määriä energiaa, sillä paistolämpötila on 120 astetta. Viisikiloisen kinkun kypsennys vie kuusi tuntia ja sähköä kuluu HKScanin mukaan 2,5–3 kilowattituntia uunista riippuen.
Jos sähkön hinta on 25 senttiä kilowattitunnilta, kinkun paisto maksaa vajaan euron.
Viime vuoden jouluviikolla sähkön spot-pörssihinta oli keskimäärin 23 senttiä kilowattitunnilta eli veroineen ja sähköyhtiön marginaaleineen noin 32 senttiä. Tällä hinnalla joulukinkun paiston hinnaksi tulisi siis 80–96 senttiä. Tulevan joulun sähkön hintaa pörssissä ei voi vielä tietää, koska spot-hinnat julkaistaan edellisenä päivänä.
Kinkkujen keskikoko on HK:n mukaan pienentynyt, mutta viime vuonna alle kolmekiloisia kinkkuja meni aiempaa vähemmän ja keskikokoiset, 3–5 kilon painoiset kinkut kasvattivat suosiotaan.
HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan isompi kinkku on energiaviisasta, koska yhdellä kertaa valmistuu ruokaa moneksi päiväksi.
Toisaalta pienen kinkun voi kypsentää muutenkin kuin uunissa. Airfryerissä kilon painoinen lihanpala kypsyy 0,8 kilowattitunnin voimalla.
Alla HKScanin rahansäästövinkit kinkun paistamiseen.
1. Esilämmitä kinkku
Ota tuoresuolattu kinkku tai jääkaapissa sulatettu pakastekinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Laita kinkku uuniin vasta sitten, kun kinkun sisälämpötila on 15 astetta. Niksi myös mehevöittää kinkun, kun lihan ”lämpöshokki” on pienempi.
2. Hyödynnä alku- ja jälkilämpö
Kinkun voi laittaa uuniin heti kun uunin laittaa päälle ja virran voi katkaista uunista vähän ennen kuin ottaa kinkun uunista pois. Kinkun oikean kypsyyden voi tarkistaa lihalämpömittarilla.
Lihalämpömittarin avulla myös välttää ylikypsäksi paistamisen. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta.
Muista, että kinkku jatkaa hetken kypsentymistä/ tekeytymistä myös uunista pois oton jälkeen.
Kinkun kuorruttamisen jälkeen kinkku kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen jääkaappiin laittoa, muutoin se kuormittaa jääkaappia
3. Paista matalassa lämpötilassa
Kinkku kuuluu paistaa matalassa 100–120 asteen lämpötilassa. Tällöin paistohävikki on pieni. Paistohävikki tarkoittaa nesteiden irtoamista lihasta paistamisen aikana.
4. Paista halvemman sähkön aikana
Valitse kinkun paistamiseen oikea ajankohta vuorokaudessa. Jos sopimuksessasi on yösähkö, kinkku kannattaa paistaa yöllä. Pörssisähkön käyttäjän kannattaa kytätä spot-hintoja ja ajoittaa paisto halvimpaan aikaan. Se ei välttämättä ole aina yö.
5. Hyödynnä kiertoilmatoimintoa
Jos uunissa on kiertoilmatoiminto, se kannattaa ottaa käyttöön. Kiertoilmatoiminnolla kinkun voi paistaa 15 astetta alemmassa lämpötilassa kuin ylä- ja alalämmöllä.
6. Paista monta ruokaa yhtä aikaa
Paista kinkun kanssa samalla jotain muuta matalassa lämpötilassa kypsyvää, esimerkiksi naudan paistia tai riistaa, joihin voit ruskistaa pinnat vasta lopuksi.
7. Uunia ei välttämättä tarvita
Kinkun voi kypsentää myös liedellä paksupohjaisessa kattilassa keittäen. Induktiolieden sähkönkulutus on pienempi kuin uunin.
Myös airfryer sopii hyvin myös jouluruokien valmistamiseen ja se kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin uuni. Moniin airfryereihin mahtuu noin kilon painoinen kinkku, porsaan tai kalkkunan filee, ja paistoaikaa tarvitaan noin tunti. Sähköä kuluu 0,8 kilowattitunnin verran.
8. Kypsennä sous vide
Joulukinkun voi kypsentää myös sous vide -metodilla. Sous vide tarkoittaa suomeksi tyhjiössä kypsentämistä hyvin matalassa lämpötilassa. Herkullinen ja kaunis pinta saadaan kuorruttamalla kinkku vielä nopeasti kuumassa uunissa. Sous vide -kypsennys vaatii kuitenkin sirkulaattorin hankinnan.
9. Kinkku kokonaan ilman sähköä
Kokonaan ilman sähköä kinkun voi valmistaa leivinuunissa tai grillissä. Varothan, ettei leivinuunin tai grillin lämpötila ole liian kuuma. Oikea kypsyys pitää varmistaa lihalämpömittarilla.
10. Älä jätä tähteitä
Muista käyttää kinkusta ihan kaikki. Kinkun rippeistä voi valmistaa ruokaa ja paistorasvan viedä Kinkkutemppu-keräyspisteeseen, jolloin se päätyy uusiutuvan dieselin valmistukseen.
+1 Hanki valmiiksi kypsää
Ylivoimaisesti helpoimmalla kinkun tai kalkkunan saa joulupöytään hankkimalla ne valmiiksi kypsennettynä. Tähän ratkaisuun päätyy HKScanin kyselytutkimuksen mukaan lähes joka viides suomalainen. Kaikkein helpoimmalla toki pääsee, jos viettää joulua jonkun muun loihtimassa joulupöydässä.