Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fingrid päivitti arvionsa siitä, riittääkö sähkö Suomessa tulevana talvena – "Säästöllä ja käytön ajoittamisella voi olla ratkaiseva merkitys"

Fingrid on päivittänyt arviotaan sähkön riittävyydestä tulevana talvena sähkön käytön vähennyttyä syyskuussa keskimäärin seitsemän prosenttia edellisestä vuodesta. Sen myötä arviota talven huippukulutuksesta on päivitetty.

Uusi arvio sähkön käytön kulutushuipusta tulevana talvena on 14 400 megawattia, missä on vähennystä alkuperäiseen arvioon 700 megawattia. Kulutushuippua on päivitetty siksi, koska sähkön käyttö on vähentynyt syyskuussa noin seitsemän prosenttia vuoden 2021 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Nyt on saavutettu seitsemän prosentin säästö sähkön käytössä, mikä on todella hyvä alku. Talvi ja pakkaset ovat kuitenkin vasta edessä. Tulevana talvena sähkön säästöllä ja käytön ajoittamisella voi olla ratkaiseva merkitys sähköpulatilanteiden välttämiseksi. Esimerkiksi noin kymmenen prosentin säästö huipputilanteessa vastaisi jo lähes Olkiluoto 3:n tuotantotehoa, totesi Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala tiistaina iltapäivällä yhtiön järjestämässä tilaisuudessa.

Energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne jatkuu Euroopassa käytävän sodan vuoksi aiheuttaen epävarmuuksia sähkön saatavuuteen. Fingridin mukaan Suomessa kannattaa edelleen varautua siihen, että sähkökatkoja talvella tulee.

Kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan arviolta parhaimmillaan 12 900 megawattia, mikä sisältää Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen sekä Meri-Porin tuotantolaitoksen sekä arvion tyynen ajankohdan tuulivoimatuotannosta. Ydinvoimalaitoksella korvattaisiin myös Venäjän tuontienergia.

Uutista päivitetty kello 16.02: Täsmennetty tieto siitä, että Fingrid korostaa että sähkökatkojen mahdollisuus edelleen on. Siirretty arvio sähkön käytön kulutushuipusta ensimmäiseen kappaleeseen.