Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se on todistettu: kasvomaskit ovat hyvä suoja koronatartuntaa vastaan – Takana kaikkien aikojen laajin tutkimus

Kasvosuojusten vaikutuksesta koronatartuntojen ehkäisemisessä on valmistunut toistaiseksi laajin aiheesta tehty tutkimus. Asiasta kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan kasvosuojussuosituksesta yhdessä muiden suojatoimien kanssa on hyötyä niin koronavirus- kuin muiden hengitystieinfektioiden leviämisen ehkäisyssä.

Kasvosuojussuositusten hyödyistä on saatu aiemmin vaihtelevia arvioita. Tutkijoiden mukaan tämä voi osaltaan selittyä sillä, että yksittäisissä tutkimuksissa ihmisten käyttäytyminen ei aina noudata tutkimusasetelmaa.

Kasvosuojusten käyttö voi esimerkiksi olla arjessa tapauskohtaista ja vaihdella tilanteen mukaan.

Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan kasvosuojussuositus vähensi hengitystieinfektioiden määrää muihin suojatoimiin kuten käsihygieniaan yhdistettynä.

–Tulokset tukevat kansainvälistä tieteellistä konsensusta kasvosuojusten hyödyistä koronaviruksen ja muiden ilmavälitteisten tautien ehkäisyssä, kertoo tutkija Hanna Ollila Helsingin yliopistolta.

Analyysissä huomioitiin vuosina 1981–2022 toteutetut satunnaistetut vertailukokeet, joissa tutkittiin kasvosuojussuosituksen vaikutuksia hengitystieinfektioiden leviämiseen.