Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HSL-liikenteeseen kaksi tasahintaa? HSL kehitti vielä kolmannenkin vyöhykemallin, kysyy nyt mielipiteitä

Olisiko toimivin vyöhykemalli HSL-liikenteeseen sittenkin tasahinnoittelu pääkaupunkiseudulla? Tähän tiivistyy HSL Helsingin seudun liikenteen tuorein ehdotus, josta se tammikuussa kysyy asiakkailtaan mielipiteitä.

Tuoreimmassa hahmotelmassa HSL-liikenteessä olisi vain kaksi vyöhykettä: pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa) sekä muu HSL-alue (Sipoo, Kerava, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio). Tämä tarkoittaisi pääkaupunkiseudulla tasahinnoittelua ja sen ympärillä toista tasahinnoitteluvyöhykettä. Pääkaupunkiseudun vyöhyke olisi A ja muiden kuntien B.

Tällä hetkellä HSL-alue on jaettu neljään vyöhykkeeseen, jotka on nimetty kirjaimin A, B, C ja D Helsingin keskustasta alkaen.

Nyt sinua kuunnellaan – haluatko säilyttää HSL:n nykyisen vyöhykemallin vai kannatatko tasataksaa?

HSL on jo aiemmin kysynyt asiakkailtaan mielipidettä kahdesta muusta vyöhykemallista, maaliskuussa 2022.

Täydennämme selvitystä jäsenkuntiemme toiveesta.

Vesa Jääskö, HSL

– Täydennämme selvitystä jäsenkuntiemme toiveesta. HSL:n hallitus lähetti ensimmäisen kyselyn tulokset lausunnoille jäsenkuntiin kesäkuussa. Pääkaupunkiseudun kunnat pyysivät lausunnoissaan jatkamaan vyöhykemallien vaikutusten arviointia. Kysely täydentää liikennemallilla tehtäviä vaikutusanalyysejä. Asiakkaiden toiveiden lisäksi vyöhykemallin vallinnassa on etenkin nyt tiukan taloudellisen tilanteen vallitessa otettava huomioon sen vaikutukset lipputuloihin ja kuntien maksuosuuksiin sekä kestävien kulkutapojen suosioon, kertoo HSL:n tiedotteessa tuotepäällikkö Vesa Jääskö.

Matkalippu kallistuu AB-alueella sunnuntaina – väliaikainen alv-ale on HSL:n mukaan "viety jo koko vuoden hintoihin"

Onko sinulla käytössäsi HSL:n mobiilisovellus? – Nyt kannattaa päivittää se

Uudessa kyselyssä on arvioitavana paitsi kahden vyöhykkeen AB-malli, myös kaksi muuta aiempaa mallia: nykyinen malli uudenlaisilla hintasuhteilla ja aikaisemman kyselyn suosikki tasahinnoittelu.

HSL lähettää kyselyn joukolle asiakkaitaan sähköpostitse.

Vastaajat arvioivat myös uudessa kyselyssä esitettyjen vyöhykemallien ja hintojen sopivuutta itselleen ja vaikutusta siihen, kuinka usein matkustaisivat joukkoliikenteellä, jos kyselyn vyöhykkeet olisivat käytössä. Kysely on auki 4.–12.1.2023.

Tavoitteena on löytää lippujen hinnoitteluun malli, jolla HSL saa vuosittain strategian mukaiset tulot, 400 miljoonaa euroa.

Lisäksi HSL:n jäsenkuntien verovaroistaan maksamat kuntaosuudet pitää strategian mukaisesti saada 50–55 prosenttiin. Mallin tulee myös kasvattaa joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn osuutta HSL-alueella tehtävistä matkoista.

Uusi vyöhykemalli voisi HSL:n mukaan tulla käyttöön aikaisintaan vuonna 2024. On kuitenkin mahdollista, että vaikutusarviointien perusteella päädytään siihen, että jatkossakin on käytössä nykyinen vyöhykemalli ABCD ilman muutoksia. Päätöksessä huomioidaan eri analyysien tulokset.