Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otkes: Pakokaasu syynä neljään kuolemaan Veikkolassa – kolmikymppiset asensivat kaiuttimia autotallissa ja pitivät autoa käynnissä

Autotalliin ja omakotitaloon sisälle päässyt pakokaasu aiheutti neljän ihmisen kuoleman Kirkkonummen Veikkolassa viime joulun alla, kertoo Onnettomuustutkijakeskus Otkes.

Otkesin tutkijoiden mukaan rakennukseen pääsi pakokaasua, kun autoa pidettiin käynnissä autotallissa.

Onnettomuuden taustalla saattoi olla musiikkilaitteiden asennus.

Iäkäs pariskunta ja kaksi yli 30-vuotiasta aikuista löytyivät kuolleina omakotitalosta maanantaina 19. joulukuuta. Toinen nuorista oli pariskunnan sukulainen ja toinen tämän ystävä.

Pariskunnan ruumiit löysi talon makuuhuoneesta pariskunnan läheinen ihminen.

Pian tämän jälkeen löytyi autotallista nuorempi kaksikko.

Toinen oli tallissa olleen auton kuljettajan paikalla ja toinen autotallin lattialla.

Otkes kertoo tiedotteessa, että kaksikko oli mennyt autotalliin todennäköisesti sunnuntaina 18. joulukuuta.

Heillä oli tekeillä auton kaiuttimien asennus. Jälkikäteen on voitu päätellä, että kaksikko piti autoa käynnissä tallissa – mahdollisesti musiikkilaitteiden sähköntarpeen vuoksi, sillä autotallissa oli lämmitin.

– Auton käynnissä pitämisen syy ei siis todennäköisesti ollut lämmittäminen. Ulkolämpötila oli nollan tienoilla, Otkes kertoo tiedotteessa.

Autotalliin maanantaina mennyt poliisipartio totesi Otkesin mukaan pakokaasun hajua, mutta auto ei enää ollut käynnissä.

– Auton akku oli tyhjä. Polttoainetta oli jäljellä. Auto oli bensiinikäyttöinen ja yli 15 vuoden ikäinen.

Kellarissa oleva autotalli on kokonaan betonirakenteinen. Tallista pääsee asuntoon vain ulkokautta. Otkes kertoo, että tutkijat laittoivat kokeeksi savupatruunoita autotalliin.

– Niiden avulla voitiin todeta, että merkkisavua pääsi asuinkerrokseen. Ainoat silmin havaittavat mahdollisuudet olivat neljän putken läpiviennit.

Otkes arvioi, että pakokaasu ja erityisesti sen sisältämä häkä aiheutti henkilöiden taintumisen ja kuoleman ensin autotallissa ja myöhemmin asuinkerroksessa. Oikeuslääketieteellisen tutkimuksen tulokset tukevat tätä päätelmää.

– Iäkäs pariskunta oli päivävaatteissa, mistä voidaan päätellä kuolemien tapahtuneen ennen sunnuntain ja maanantain välistä yötä. Sellaisia tulisijoja ei ollut, joista olisi voinut tulla autotalliin ja asuntoon vastaavanlaisia palokaasuja.

– Autotallin ovessa oli ilmanvaihtoaukot. Savupatruunakokeen yhteydessä todettiin, että niistä virtasi ilmaa sisään päin, joten lisääntynyt pakokaasu ilmeisesti virtasi pääasiassa asunnon suuntaan.

Otkes ja Länsi-Uudenmaan poliisi ovat tehneet selvitystyötä yhdessä. Otkes ei käynnistä tapahtuneesta tutkintaa.

Poliisi jatkaa kuolemansyynselvitystä.

Kuolemansyytilastojen mukaan polttomoottorien häkäpäästöihin on viimeisten kolmen vuoden aikana tapaturmaisesti kuollut vuosittain 1–2 ihmistä.