Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin kielen oppitunteja lisää peruskouluihin – Hinta: 4,1 miljoonaa euroa

Ruotsin kielen opetusta lisätään jatkossa suomenkielisissä peruskouluissa. Vastaavasti ruotsinkielisissä peruskouluissa lisätään suomen kielen oppituntien määrää. Valtioneuvosto päätti asiasta torstaina.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi muutoksesta tiedotteessaan.

Kyse on siitä, että B1-kielen opetusta lisätään yhdellä vuosiviikkotunnilla peruskoululuokilla 7–9. Tällöin oppiaineen opetuksen vähimmäismäärä nousee kuudesta seitsemään vuosiviikkotuntiin. Lisäys kohdennetaan 7. vuosiluokalle.

Jatkossa B1-kieltä opetetaan kaksi vuosiviikkotuntia luokilla 1–6, kaksi vuosiviikkotuntia 7. luokalla ja kolme luokilla 8–9. Opetuksen järjestäjät voivat kohdentaa 8–9-luokkien vuosiviikkotunnit paikallisesti tarkoituksenmukaisella tavalla omassa tuntijaossaan.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että Rkp:n pitkän aikavälin tavoite on nyt toteutumassa.

– Rkp on jo pitkään pitänyt esillä ruotsin kielen opetustuntien lisäämisen tärkeyttä, ja aktiivisesti ajanut asiaa hallituksessa. Nyt tämä työ tuottaa tulosta. Suomenkielisissä kouluissa B1-oppimäärän alkamisajankohdan aikaistaminen 6. luokalle 7. luokan sijasta vuonna 2016 johti käytännössä ruotsin viikkotuntien määrän vähenemiseen 7.–9. luokilla, koska opetustunnit jaetaan neljälle luokalle kolmen sijasta, Henriksson sanoo Rkp:n tiedotteessa.

Muutokset liittyvät hallituksen uudistettuun kansalliskielistrategiaan, joka turvaa kaikkien oikeuden saada palvelua kansalliskielillä ja parantaa kieli-ilmapiiriä.

Lisäksi selvitysten ja arviointien tuottamien tietojen mukaan opettajat kokevat nykyisen B1-kielen tuntijaon haasteellisena opetuksen etenemisen kannalta. Tämä on näkynyt myös opiskelijoiden ruotsin kielen oppimistuloksissa viimeisen kahden lukuvuoden aikana.

Hallitus linjasi muutoksesta vuoden 2023 talousarviota käsittelevässä budjettiriihessä syyskuun alussa.

Yhden vuosiviikkotunnin lisääminen lisää kuntien palkka- ja oppimateriaalikustannuksia. Päätös edellyttää, että julkisen talouden suunnitelmaan vuosille 2024–2027 osoitetaan muutoksen johdosta 4,135 miljoonaa euroa vuodelle 2024 ja 9,925 miljoonaa euroa vuodesta 2025 alkaen.

Lisäksi opetussuunnitelmien valmistelutyöhön sekä uudistuksen toimeenpanoon ja seurantaan esitetään miljoona euroa vuosina 2023 ja 2024. Vuotta 2024 koskeva määräraha esitetään julkisen talouden suunnitelmaan 2024–2027.