Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Runeberg-palkinnon sai Marja Kyllösen romaani Vainajaiset – Katso voittajan haastattelustriimi Porvoon kaupungintalolta

Kirjallisuuden Runeberg-palkinto on myönnetty kirjailija Marja Kyllöselle romaanista Vainajaiset (Teos).

Palkinnon saajan valitsi kymmenen ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg.

Raadin mukaan Vainajaiset on kielellisesti ainutlaatuinen romaani, joka löytää tummanpuhuvat rakennusaineksensa kansanperinteestä, kauhusta ja Kainuusta.

– Vaikka teos sijoittuu 1900-luvun viimeisille vuosikymmenille, on se monella tavalla ajaton syrjäseutujen kuvaus, jonka synkän panssarin läpäisee silloin tällöin häikäisevä valonsäde. Kirjassa mennyt, ennakkoluuloinen ja umpimielinen aika antaa tilaa uudelle, jossa on ainakin mahdollisuus parempaan. Kyllönen on proosavirtuoosi, jonka loihtimia lauseita ei voisi sekoittaa kenenkään toisen kirjoittamiin, raati kiteyttää valintaperusteensa.

Vainajaiset on tamperelaisen Kyllösen (s.1975) kolmas romaani. Edellisen julkaisusta oli ehtinyt kulua yli 20 vuotta.

Kirja oli myös vuoden 2022 Finlandia-palkintoehdokas. Kustantajan tiedotteen mukaan romaani kuvaa psykologisella tarkkanäköisyydellä osattomuuden vaikutusta ihmiseen. Millaisiksi muutumme, jos unelmamme eivät täyty ja menetykset seuraavat toisiaan?

Palkinnon jakotilaisuus on meneillään Porvoon kaupungintalossa.

Palkintoraati muistutti puheessaan kirjallisuuden roolista yhteiskunnassa.

– Se ulottuu puhtaasta esteettisestä nautinnosta itseymmärrykseen ja terävään, raastavaankin kritiikkiin. Suomen- ja ruotsinkielinen kirjallisuus ei maassamme ainakaan vielä ole uhanalaista, vaikka toisenlaisiakin näkemyksiä on esitetty. Toivottavasti siitä ei sellaista tulekaan, sillä muutoksen häviäjiä olisivat myös he, jotka eivät lue. Kirjallisuus punoo mahdollisuuksien verkkoja maailman ylle. Kirjojen poissaollessa vaihtoehdot ovat yhtäkkiä vähissä, jähmeä hämärä totuus harvojen hallussa, raati totesi.

Tilaisuuden päätteeksi Vesa Rantama haastattelee Marja Kyllöstä voittajateoksesta, jonka syntyprosessi on ollut poikkeuksellinen. Noin kello 14 alkava haastattelu striimataan yleisölle.

Runeberg-palkitun haastattelu

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.

Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkintosumma on 20 000 euroa.