Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllätyitkö? Uusi tutkimus: nämä lisäravinteet raskauden aikana voivat vähentää lapsen riskiä lihoa

Probioottien eli elävien mikrobivalmisteiden käyttö yksin tai yhdessä kalaöljyn kanssa raskausaikana ja kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen saattaa suojata lasta ylipainon kehittymiseltä kaksivuotiaana. Tämä selviää Turun yliopiston tutkimuksesta, josta yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Lasten ylipaino on lisääntynyt tasaisesti viime vuosikymmenten aikana niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Lasten ylipainon ehkäiseminen on tärkeää, sillä näin voidaan vaikuttaa suotuisasti lapsen pitkäaikaisterveyteen jopa aikuisuuteen saakka.

– Äidin raskausajan ravinnon muokkaus, esimerkiksi probioottien tai kalaöljyn avulla, saattaisikin olla yksi uusi keino ehkäistä lapsen ylipainon kehittymistä syntymän jälkeen, sillä lapsen kasvu ja kehitys ohjelmoituvat jo sikiöaikana, kertoo Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen väitöskirjatutkija Lotta Saros tiedotteessa.

Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan äiti-lapsi-tutkimuksessa selvitettiin kalaöljyn ja probioottien käytön yhteyttä lapsen ylipainoon ja kasvuun. Tutkimukseen osallistuneet ylipainoiset tai lihavat raskaana olevat naiset jaettiin satunnaisesti neljään ryhmään saamaan joko probioottia, kalaöljyä, niiden yhdistelmää tai lumetta.

Naiset aloittivat ravintolisien käytön alkuraskaudessaan, ja käyttö jatkui kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen. Lasten kasvutietoja kerättiin neuvolakorteista syntymästä kahden vuoden ikään saakka. Tutkimukseen osallistuneista lapsista hieman alle viidennes oli ylipainoinen tai lihava kaksivuotiaana.

Ravintolisien käytöllä havaittiin olevan yhteys lasten ylipainon kehittymiseen.

– Tutkimustulokset osoittavat, että lapset, joiden äidit eivät saaneet raskausaikanaan probiootteja, olivat todennäköisemmin ylipainoisia kaksivuotiaana verrattuna lapsiin, joiden äidit saivat probiootteja yksin tai yhdessä kalaöljyn kanssa, Saros sanoo.

Lisäksi probioottien käyttö raskausaikana oli yhteydessä lapsen matalampaan painoon kaksivuotiaana. Havainto vahvistaa aiemmin todettuja probioottien hyödyllisiä vaikutuksia lapsen painonkehitykseen.

Tutkimustulos on ainutlaatuinen, sillä kalaöljyn ja probioottien yhteisvaikutuksia lapsen kasvuun ja ylipainoon ei ole aiemmin selvitetty.